Summa sidvisningar

söndag 18 mars 2018

Gittan och den försvunna hemsamariten



Först kom det en, sedan en till och så ytterligare en. Samt en bock. Klungan rådjur stod under morgontimmarna i vår trädgård och glodde. Skrapade med klövarna och åt av det de lyckats få fram under snön.
Jag är ingen djurälskare men ej heller någon djurhatare. Dock önskar jag livet ur dessa rådjur som invaderar vår privata egendom. Eller att de ska hålla sig i sin rätta, naturliga miljö bland fur och gran.
Så snart vårlökarna spirar är blomstren i farozonen. Speciellt tulpanerna som tycks vara rådjurs favoritblomma.

Alltid finns det något att irritera sig över. I ren impulshandling öppnade jag fönstret och skrek åt kräken att försvinna. Med graciösa hopp löd de min uppmaning men jag är viss och säker, i morgon har djuren återintagit sin plats i vår trädgård.

Något annat som upprör är det nya lagförslag vilket handlar om indragen handikappersättningen för syn-och hörselskadade. En summa på 2 500 kronor. Istället ska kvitton redovisas och utifrån det ska bidraget därefter bli individuellt. 

"Bra", uttalade sig en dam som kallar sig för Gittan. Hon känner minsann till en kvinna i Norrköping som har ledarhund vilken får springa lös i skogen. Utan sele. Som om detta inte vore nog, den blinda kvinnan städar själv sitt hem! Innan ledarhunden kom in i den blinda kvinnans liv som hjälpmedel var det hemtjänsten som "rastade" kvinnan runt om i staden. När hunden kom försvann hemtjänsten så jag utgår ifrån att det numera är ledarhunden som utför hemtjänstens sysslor.
Baserat på ledarhundens varande anser Gittan att den synskadade Norrköpingskvinnan inte är berättigad eller i behov av handikappersättning.

Min förhoppning är att Gittan får behålla sin syn livet ut. Att hon aldrig behöver stå i beroendeställning, vänta på färdtjänst eller ansöka om assistans. Fortsätta handla matvaror med röd prismärkning och aldrig behöva redovisa sina inköp med sparade kvitton. Skulle hon olyckligtvis mista sin syn kan hon skaffa sig en ledarhund. Då kan hon få komma ut lite då och då för att bli rastad utan att behöva anlita hemtjänsten när hon vill ha en nypa frisk luft.  Däremot kan hon inte räkna med att få någon handikappersättning om hon blir beviljad en ledarhund.