Summa sidvisningar

tisdag 12 mars 2019

Ej rökbart material och en ohälsosam grill


Plötsligt fanns den bara där, utanför vår altan. En liten, liten buske som med åren vuxit till sig och blivit så stor att sommartid ger bladverket en behaglig skugga.
Min mamma hävdade med bestämdhet, busken är en haschplanta. Påhälsning av polisen var att vänta. Vi sökte faktainformation. Ja, kanske. Vi var benägna att hålla med mamma. När knoparnas skyddande hölje släppt sitt grepp och de nyvakna bladen vecklade ut sig verkade de oroväckande lika haschplantans blad. I takt med värmen ändrade bladen karaktär. Grannen kom på en inspektionsrunda. Med tvärsäker bestämdhet avgjorde hon saken. Busken är en släkting till flädern, om det råder inga tvivel. Därmed har busken fått leva sitt eget liv och skänker oss glädje, år efter år.

Svällande knoppar breder ut sig i grenverket. Varje dag blir de allt större. Fortsätter solen gassa mot den skyddade husfasaden dröjer det inte länge innan hela busken befinner sig i sin allra finaste skira grönska.
Idag har det varit en sådan dag då jag gjort busken sällskap. Suttit bredvid den och njutit av solen. Egentligen ligger ett jobb och väntar, men efter moget övervägande låter jag den oskrivna texten ligga kvar till i morgon. En dag då det utfärdats snövarning. Vad passar bättre än att sitta i skrivarstugan och jobba medan snöflingor yr utanför mitt fönster? Mars är en förrädisk månad med snabbt växlande väderlek.

Än så länge har jag inte känt doften av grillad fläskfilé. Det är bara en tidsfråga innan klotgrillar dras ut ur vinterförvaringen. Alla vill vara sin egen grillkung. Eller drottning. Fast oftast får drottningen bereda sallad och såser i köket medan kungen håller igång glöden och vänder på biffarna medan han avnjuter en kall öl. Den villaägare som mot förmodan inte har någon grill kan göra en baconbiff med tomatsås. Duka upp anrättningen i sin trädgård, utnyttja oset från grannens grill och inbilla sig att hela härligheten härrör sig från en egen grill.

En annan fiffig grill jag läst om är avgasrörsgrillen. En behändig klotformad behållare som monteras på bilens avgasrör. Behållaren av rostfritt stål är öppningsbar och i den läggs en efter behållarens storlek formad hamburgare. Sedan är det bara att starta bilen, köra till sommarstugan eller stranden och låta bilavgaserna göra jobbet. Väl framme vid slutdestinationen plockas den färdiggrillade hamburgaren ur behållaren och det är dags att hugga in på delikatesserna. Eventuellt krävs ett extra tillskott av grillkrydda.

Tack för tipset. En sådan ska jag genast införskaffa mig, kanske någon säger. Varsågod och smaklig måltid, svarar jag osjälviskt.