Summa sidvisningar

söndag 12 april 2020

Återhållsam girighet och en kärleksvinst


Känslan när jag upptäckte jästpaketen på butikens kylhylla var obeskrivlig. Vilken lättnad, vilken lycka. Nu kunde jag baka limpor till påskens buffébord. 
Jag hade tidigare frågat personalen i vår lokala matvarubutik när det kunde tänkas komma en jästleverans. 15 maj, löd svaret. Men nu hade en låda jäst smugit sig in bland de övriga mejerivarorna och hjärtat tog ett glädjeskutt. 
Andra kunder hade varit före mig ty det fanns endast sex paket kvar. Girigt plockade jag till mig fyra paket. Funderade en kort stund och lade sedan tillbaka två på hyllan. 

Jag är inte likt en girigbuk fjättrad vid att behålla allt för mig själv. Är inte snål mot andra eller anser att jag mår bäst av att lägga vad det än må vara på hög. Även om jag frestas att roffa åt mig då det överraskande råkar finnas jäst i affären.
Läste en gång att giriga också är snåla på känslor gentemot andra. Empatilösa personer som har svårt med långvariga relationer och att den girige bara ser till sin egen själviska fördel.
Precis det tänkte jag på när jag höll de fyra jästpaketen i min hand. Därmed överlät jag med glädje två av paketen till någon annan brödbakare. 

Tvärt emot alla rekommendationer firade vi påskafton tillsammans med barn och barnbarn. Samtliga fick dock ställa sig på led framför toalettdörren. 
Snåla inte med tvålen. Tvätta händerna noga och glöm inte tumgreppet, uppmanade jag.
Därefter kunde vi hugga in på påskmatens läckerheter. Samt det för dagen det nybakade brödet.

Att vi skulle fira påskafton tillsammans har inte föregåtts med några betänkligheter. Just nu är vi en familj som genomgår många prövningar. Vi behöver varandra och närheten för att orka. Vi behöver dela funderingar, oro och känslor genom varandras stöttning. Men vi behöver också skrattet och de goda samtalen som ligger bortom det som tynger. 
Det blev en fin påskafton med värme och kärlek. Samt sex kusiner som överröstade oss alla. Morfar/farfar hade mycket ambitiöst ritat upp vår trädgård som visade rutten barnen skulle gå samt var han gömt de fyllda påskäggen. Som en extra ledtråd hade han dessutom placerat ut små gula kycklingar i närheten av fynden.

Kort sagt, det blev en glad och mycket betydelsefull påskafton. Och idag firar vi livets seger över döden och den kärlek som det för med sig. Att det goda övervinner det onda.