Summa sidvisningar

lördag 18 april 2020

En tröstande testikel och en balja lut


Nu är det i stort sett klart. Lägenhetsförsäljning, bouppteckning och olika sorters avslut. Vissa moment har gått smidigt medan andra har varit svårforcerande. Inte minst då jag stött på de mest hårdföra som ideligen hänvisar till rådande sekretess.
Tyvärr, du får be din mamma ringa själv så ska vi hjälpa till.
Men förstår du inte vad jag säger människa! Om jag kunde skulle jag be mamma ringa dig men nu råkar hon vara död så det är en omöjlighet.
Tystnaden som därefter råder i den andra luren är inte svårtolkad. En harkling, en röstförändring och ett "beklagar sorgen".  Och jag har kunnat prickat av det ena efter det andra på min attgöralista där det återstår en enda punkt. Elen som ska sägas upp i samband med att jag överlämnar nycklarna till de nya ägarna av mammas bostadsrätt.

När kvällen kommer dukar maken fram kvällsfika medan jag vemodigt kurar ihop mig under mammas mjuka filt. Under gårdagskvällen fick det bli Rysk banantårta.
Ät, sa maken och skar upp en stor bit åt mig. Ät så du blir glad igen.
Tårtan gjorde sitt intåg i Sverige redan på 1400-talet tack vare några invandrade bagare från Schweiz. Jag skänker dessa bagare en tacksamhetens tanke ty det går att trösta sig med tårta. Vore jag född under antiken hade jag fått nöja mig med inbakade fårtestiklar vilket var dåtidens festliga bakverk. Om dessa frestelser gick att trösta sig med ska jag dock låta vara osagt.

Tårta passar i alla lägen. Oavsett om det är glada tillställningar eller mer sorgsna tillfällen. Hur det nu ska gå för landets tårtbagare är ovisst. Men det är i dessa kristider som vi behöver tårta. När vi inte längre kan kramas eller ta varandra i hand. Isolerade i karantän utan möjlighet till gemytlig gemenskap. Det verkar dröja innan vi kan ta en kaffe latte med tillhörande tårtbit på ett mysigt café.
Kaffet kan jag i och för sig vara utan. Har aldrig lärt mig njuta av den svarta heta drycken. Men tycker det låter festligt med de olika benämningarna på kaffe. Espresso, cappuccino, ristretto, flat white och caffe mocha för att nämna några.
Det låter flärdfullt, kultiverat och inne.  Moderna människor dricker inte vanligt bryggkaffe eller en kopp balja lut som min pappa alltid sa. Nej de dricker americano, cortado eller nåt annat som likt tårtan tagits hit via invandrare och berikat oss nya kaffeinfluenser.

Innan vi ens visste vad Covid 19 var för något och det var helt i sin ordning att besöka caféer beslutade dottern och jag oss för att njuta av en fika på stan. Kaffesorter skrivet med vit krita på svart griffeltavla. Jag drabbades av ett plötsligt infall och beställde en caffe macchiato.
Dottern som inte heller dricker kaffe blev förundrad. Jag förklarade att det låter så häftigt att beställa en caffe macchiato så jag måste en gång i livet få göra det.
Drycken serverades och jag tog den första trevande klunken. Chocken lät inte vänta på sig. Med en kraftansträngning tömde jag koppen i ett enda svep. Höll ansiktsmusklerna i styr för att undvika grimaser. Lovade mig själv i samma stund som drycken lämnade strupen att fortsätta vara den undermåliga kaffedrickare jag är och enkom hänge mig åt ett glas med kryddig chai latte. Vilket också är en invandrad modedryck som har rykte om sig att vara mycket godare än vanligt te.