Summa sidvisningar

torsdag 23 maj 2019

Sprickor i molnen och högintressanta fynd


Och vad gör vi nu, tänkte jag i morse medan jag missmodigt följde tunga regndroppars färd över fönsterrutan. Visserligen behövs regnet. Grundvattennivån är låg, till och med mycket under det normala.  Både i de stora och de små grundvattenmagasinen.
Men varför regn just idag? När stortvillingarnas lillebror och jag skulle hänga hela dagen med varandra. Inomhusaktiviteter i all ära men utomhusaktiviteter tar ändå priset.

Vi bakade en kaka. Med krusbär och röda vinbär i smeten. Onyttiga bär, ansåg gossen. Pillade bort dem när kakan var klar och färdig för avsmakning.
Därefter åkte vi till ortens äggproducent ty kakbaket tärde på vårt äggupplag. Äggproducenten höll på med installation av en sprillans ny robot.
Nu behövs inga höns, det räcker med en robot, klargjorde vårt barnbarn under hemfärden.

Efter lunch sprack molntäcket upp och vi vandrade ut i solen. På upptäcktsfärd. Nere på klipphällarna intill sjön fann vi fyra högst intressanta fynd. En ny sjöfågel har sett dagens ljus och efterlämnat sitt skyddande hölje i två delar. Kanske samma fågel ätit upp målarmusslan vars tomma skal glittrade under vattenytan. Jag kavlade upp tröjärmen, stack handen i vattnet och tog upp musselskalet medan pojken låg på mage och kikade efter småfisk. Möjligtvis tappade fågeln en av sina fjädrar i ivern över att stilla sin hunger. Fjädern lades till samlingen.
Några småfiskar syntes inte till. Gossebarnet anlade en surmulen min. Men sken upp då en liten död fisk plötsligt kom flytande.

Precis så som upptäcktsresande gör under sina expeditioner tog vi med hittegodset hem för en mer noggrannare studie. Vi var rörande överens, den döda fisken hamnade högst gällande intressanta föremål.
Nu är pojken hemma hos sina föräldrar efter en lång dag tillsammans med sin farmor. Med sig hem hade han förutom sin ryggsäck, helikopter, vattenpistol och gosehund även en mugg innehållande dagens fynd. Vad föräldrarna gör med den döda fisken när gossen somnat i kväll är outtalat. Men jag kan ana mig till att den är puts väck i morgon bitti.