Summa sidvisningar

lördag 20 november 2021

Ett ofullständigt bord och stinkande högar


 Chilla, Carina, chilla. Innan det ens har hunnit blivit 1:a advent är alla julklapparna införskaffade och inslagna i juliga papper. Ära vare tack och lov för internet! 
Bakat lussekatter och mjuka kakor. I veckan som kommer är det dags att pynta. Sen är allt klart. Inget fattas vad jag kan tycka.
Jomen visst, höll så när på att glömma Jansson som frestar. Det klassiska och obligatoriska tillbehöret på julbordet. En Janssons frestelse ska tillredas i god tid, fotas av, ut på sociala medier och in i frysen fram till julaftonen. Då fotas den igen och frestar alla följare på sociala medier som har fullt upp med sina egna frestelser.

Hur det nu ska gå med den älskade Jansson är ovisst. Det råder brist på ansjovis i butikshyllorna. Skarpsillsbeståndet inte är tillräckligt och konsumenterna river och sliter i de anjovisburkar som finns kvar ute i butik. 
Feta rubriker, Sverige rasar! I alla fall har pressen fått tag i en svensk, Mikael, som rasar över anjovisbristen och därmed representerar han hela den traditionsbundna befolkningen. 
Nu har det bunkrats ansjovis. ”Tyvärr är denna vara slut, vi gör allt som står i vår makt att varan åter finns i vårt lager”, lyder texten på vita lappar som är uppsatta vid den tragiskt tomma anjovishyllan bredvid sillburkarna.

Mer ansjovis åt folket, tänkte jag när jag girigt roffade åt mig två burkar ansjovis innanan krisen blev ett faktum. Så här innan jul är det bäst att vara snäll och givmild. Tänka lite extra på mina medmänniskor nu när det är ont om skarpsill och spara ett par burkar till efterföljande kunder. 
Nu när jag har två burkar i kylskåpet kan jag kosta på mig att tycka till. Att en utebliven Janssons frestelse på julbordet är ett smärre problem. I alla fall för den del av världens befolkningen som av någon anledningen inte har möjlighet att avnjuta varken Jansson eller andra rätter på de dignande julborden. De som svälter alla dagar oavsett om det är vardag eller högtid. Som rotar runt bland stinkande sophögar i hopp om att hitta något som stillar den värsta hungern. 

I alla fall, vi har ansjovis så vi klarar oss över julen. Om någon händelsevis blir utan kan jag tänka med att dela med mig. Ingen ska behöva vara utan Janssons frestelse på julafton. Men lök, potatis och grädde får var och en ordna med själva.