Summa sidvisningar

fredag 26 april 2024

En makalös röra och ett uteblivet hjärta


 Häromdagen kom maken hem med en påse i näven, i den låg var sin bit smörgåstårta. Köpt hos vår eminenta bagare på vårt lika eminenta hembageri. Det är en ynnest att ha ett hembageri av världsklass i vår by.
För övrigt är jag en hängiven smörgåstårtsätare. Första tuggan ger mig rysningar av välbehag. Så vad passar då bättre än att tillhöra gruppen Smörgåstårtans vänner på Facebook. Där läggs det upp bilder på fantastiska skapelser och olika modeller av smörgåstårtor som smörgåstårtsfantaster tillverkat hemma i sina kök. I gruppen är vi alla vänner med en gemensam nämnare, röror som sammanfogats mellan lager av bröd och fantasifulla garneringar på toppen.

Men, som i alla sociala sammanhang finns det åsiktsyttringar som kan ge upphov till svallande känslor. Smörgåstårtans vänner är inget undantag. Som att leverpastej, eller leferpastej som skribenten uttryckte sig, borde vara bannlyst i en väl tillredd smörgåstårta. Det räckte för att sätta fart på den hätska diskussionen gällande leverpastejs vara eller icke vara i sammanhanget. 
Eller som när en dam och hennes barnbarn med gemensamma krafter gjort en smörgåstårta som de med stolthet visade upp. Det föll icke väl ut. Några av vänskapsgruppens medlemmar kontrade med nedvärderade kommentarer kring skapelsens utseende. Den vänskapliga tonen försvann och någon hotade till och med att kliva ur gruppen. Oklart varför men säkerligen kände personen sig kränkt. Trots att hon inte lagt sin hand vid den aktuella smörgåstårtan. 

Sociala medier är ett bra verktyg där man inte behöver mötas öga mot öga med sina motståndare. Följare och följares vänner och vänner till dem kan på avstånd bevittna friktioner och stridigheter människor emellan. För att sedan ta ställning lite som det behagar. Vänner på sociala medier kan även ignorera varandra för att på så sätt visa hur betydelselösa vänner de egentligen är. 
Fyrtionio vänner på sociala medier kan få röda hjärtan medan den femtionde vännen blir utan. Jag är en av dem som blev utan hjärta. Anar att det kan bero på solidaritet till en person som anser sig vara min ovän. 
Jag blev varken kränkt, ledsen eller upprörd över det röda hjärtat som lyste med sin frånvaro bland alla de andra hjärtan. Jag tog helt enkelt bort min hälsning gällande en lyckönskning med insikten om att vänskap på sociala medier inte behöver betyda äkta vänskap. 

Frusen vänskap kan enkelt och ordlöst raderas tack vare moderna verktyg. Med förhoppning om att det ska svida till riktigt rejält eftersom det värsta tänkbara är att offentligt  bli raderad från en vänskapslista. Eller bli utan ett rött hjärta. 

Personligen skulle jag tycka det vore mycket värre att bli fråntagen en stor bit smörgåstårta …