Summa sidvisningar

måndag 21 oktober 2019

Lyxiga hemmafruar och obalanserade kroppsvätskor


Sakta men säkert återvänder livet. Måste dock tillstå att jag mitt i bedrövelsen haft den ganska bekvämt. Förkylning av värsta sorten kräver bekvämligheter vilket jag funnit i soffan. Under en gosig filt har jag i flera dagar legat och förkovrat mig medan näsan runnit, halsen känts som en brinnande eld och hostan nästan gjort mig tokig. Vet numera det mesta om knölvalar, vithajar, naturkatastrofer och ej uppdiktade massmördare. Utbudet är stort och de olika tvkanalerna gör storstilade försök att bräcka varandra. Jag har till och med kikat in hos de svenska Hollywoodfruarna men då ökade trycket i pannan och huvudvärken tilltog.

Förutom kemiska preparat inköpta på apoteket har jag i hopp om bättring kurerat mig med olika huskurer. Svartvinbärssaft, honung och en skvätt starkt har blandats till en mixtur som borde ge den värsta bacill en rejäl råsop. Men det är bara att inse. Förkylning kräver tålamod, den försvinner när den behagar försvinna.

Den gamla greken tillika läkekonstens fader Hippokrates menade att blodet tillhörde hjärtat, den gula gallan levern, den svarta gallan mjälten och det vita slemmet hjärnan. Alla dessa kroppsvätskor måste hållas i balans för en bibehållen hälsa. Främst för att undvika förkylning. Samt att göra som jag då förkylningssymptomen gör sig gällande, nämligen placera sig i liggande ställning. Upprättstående  bidrar till att det slem som befinner sig i hjärnan rinner ner i näsan. Vilket skapar obehag, inte enbart för den drabbade utan även för den närmaste omgivningen.

Varför blir vi då förkylda? Jo, menade grekerna, kyla och fukt var den främsta orsaken. Något vi bär med oss än idag. Hur många gånger fick jag som barn tillsägningar om vikten att bära mössa under årets kallaste månader. Främst var det min pappa som förespråkade denna ytterst viktiga huvudbonad. Som genast åkte av när jag var utom synhåll från pappas vakande ögon. Värre var det med de förhatliga gummistövlarna. Dessa kunde jag inte kliva ur och gå i strumplästen på regnfyllda gator.

Hur botade då de gamla grekerna sina förkylningar? Åderlåtning var en huskur där öppna ådror lät överflödigt sjukt blod rinna ut. Laxer-och kräkmedel var en annan beprövad metod. Allt utfördes av traktens tillkallade botare. Spontant tänker jag att den sjuke blev ännu mer sjuk av dessa ruggiga tillfriskningsmetoder.

Fortfarande plågar mig hostan. Speciellt nattetid. Känner mig ännu inte riktigt kurant. Så jag fortsätter bekvämligheterna i soffhörnet. Raggsocksbeställningar har börjat droppa in från barnbarnen. Tillverkningen har startat, mitt bidrag till att värma våra barnbarns fossingar i vinterkylan. Kanske slipper de då förkylningar som de i sin tur skänker till oss. Ty denna förkylning jag och även maken nu dragit på oss kommer icke från våra kroppsvätskors obalans. Den har orsakats av barnbarns onda halsar och snoriga näsor.