Summa sidvisningar

fredag 10 maj 2019

En kunglig huvudsak och en töntig beundrare


Efter regn kommer solsken och vår brudspirea blommar. Var vi än har slagit ner våra bopålar har vi planterat brudspirea. Den har kommit att ge trädgårdarna vårt signum. Jag har alltid känt en stolthet över att äga brudspireor. Även den dag då det förkunnades, enkom töntar äger dessa töntbuskar. Töntstämpeln sitter i våra pannor men vi framhärdar som de töntar vi är, brudspirean är vacker och vi gläds varje år när den blommar.

Det finns mycket som är töntigt som det finns lika många åsikter som går isär om vad som är töntigt eller ej. Något jag finner töntigt är den omskrivna kungakronan som sattes upp i Packhusrodellen år 2006. Allt för att hedra vår konung när han i augusti 2005 körde på en framförvarande bil då han var på genomresa i Norrköping.
Jag kan inte påstå att jag retat upp mig på kungakronan, däremot kan jag känna en viss irritation att kungens olycka bidrog till ett monument. I en rondell där så många tidigare kolliderat utan att för den skull få någon utmärkelse.

När kronan väl kom på plats hördes delade meningar eka över vår stad. Några tyckte det var en kul grej medan andra lämnade in en anmälan till Länsstyrelsen. Med motivering att tekniska kontoret gör sig skyldig till otillåten användning av skyddad svensk heraldisk symbol. Länsstyrelsen menade i sin tur att allt som rör den kungliga kronan prövas av patent- och registreringsverket.
Enligt källor kände vår konung ingen större upphetsning över att Norrköping satt upp en kungakrona i Packhusrondellen som ett stilfullt minne över hans fadäs.

Packhusrondellen har byggts om med tanke på trafikanternas säkerhet. Inför arbetet plockades kungakronan ner, forslades bort med kranbil men återuppstod när IFK vann allsvenskan och det firades stort på Tyska torget.
Mannen bakom skapelsen vill ha en fortsättning. Kronan kanske kunde användas som en hyllning till framgångsrika Norrköpingsbor? Men icke, kommunen säger stopp, kronan har gjort sitt och är numera passé.

Jag har läst att brudspirea räknas som ett biologiskt kulturarv. Att den förmedlar många olika historiska historier. Den pryder till och med kungliga trädgårdar och lundar. Så till skillnad mot Packhusrodellens kungakrona kommer vår brudspirea alltid att vara trendig. Enligt mig som är en töntig men hängiven beundrare av denna tilldragande buske.