Summa sidvisningar

fredag 23 augusti 2019

Att trotsa en barometer och sedan släppa väder


Dagens aktiviteter regnade bokstavligen inne. Inte så konstigt med tanke på att nu är det höst vilket i sin tur medför skiftande väderlek. Så, det vi inte kan göra idag får vi ta i tu med en annan dag. När vädret tillåter.

Vi är väderberoende. Oavsett årstid. I mitt barndomshem hängde en barometer på vardagsrumsväggen. Viktig var att det skulle hänga på en yttervägg. Annars kunde den visa fel. Varje morgon knackade mamma med fingret på barometerns glashölje. Innanför darrade nålen till innan den hamnade på ostadigt, regn eller vackert. Eller någonstans mitt emellan. Barometern förkunnade vilka kläder som lämpade sig bäst under dagen. Mina föräldrar klädde sig efter tycke och smak men jag, det enda barnet, kläddes efter vad barometern visade. Inte enligt utomhustermometern vilket kan tyckas mer rimligt.
"Det verkar vara varmt just nu, men enligt barometern blir det kallt fram på dagen", kunde mamma säga och plockade därmed fram kläder efter kommande väder.

Barometern och jag var inte kontanta. För att få en chans till en utstyrsel som jag själv ville ha oavsett vädret brukade jag skruva på den lilla justeringsskruven som stack ut på framsidan av barometern. Min förståelse gällande barometrar var kanske inte den bästa, resultatet av manövern blev därefter. Mamma förundrades, knackade lite hårdare på glaset och ropade; "Så märkligt. Nu sjunker barometern mycket hastigt. Carina ta på dig mössa och vantar och glöm inte gummistövlarna innan du går ut".

Vi är inte enbart väderberoende. Humöret, själen och hälsan styrs av vädret. Hastiga förändringar skapar nedstämdhet, lågtryck ger sömnbesvär och kyla ont i lederna. Alltså, vi vaknar till en solig morgon och bra humör men det kan svänga om till regn och missmod på ett par timmar. Det finns inga garantier så till vida det inte finns en barometer som kan förvarna oss och göra oss beredda.
Dagliga humörsvängningar kan förvisso bero på vädret men det finns även andra faktorer som påverkar oss. Dåliga beslut, president Trumps senaste påhitt, rädslan för misslyckanden eller misstron på sin egen förmåga. Listan på missmod kan göras hur lång som helst även som solen skiner från en klarblå himmel.

Det gäller att inte låta lågtrycken få fästa i våra liv. Istället släppa vädret, (eller om så krävs, släppa väder), och vända höstrusket till något positivt. Fokusera oss på varandra, tänka på egna misslyckanden som lett till framgång och att president Trump inte kan vara president i all evighet.