Summa sidvisningar

lördag 28 december 2019

Frestande deals och en tappformad spene


Knappt hade jag hunnit smälta julaftonens utbud av julmat och burit ut tilltygade julklappspapper till soptunnan innan jag översköljdes av mejl. Från julaftonskvällen och fram till denna stund och säkerligen ett bra tag framöver vill de som lever på oss konsumenter att jag ska konsumera. De tycker sig veta vad jag behöver. En ny garderob, bläckpatroner till skrivaren, dammsugarpåsar, håraccessoarer i form av diadem, pärlspänne och scrunchies. Eller varför inte aromaterapi med hemliga växtessenser som ger en häpnadsväckande effekt.
Vårt hem är i behov av ny inredning, sladdar till diverse elektriska apparater och mobiltelefoner kräver skydd i form av små hundar, katter och kaniner i glada färger. Sist men inte minst behöver mina mest intima kroppsdelar en rejäl överraskning inför det nya året. Köper jag behåer, trosor, shapewear eller loungewear får jag 100 kronor i rabatt. Vill jag ytterligare förgylla överraskningsmomentet nya underkläder ger kan jag dessutom köpa en ljusstake i vacker antikmässing. Den som förmodligen blir mest överraskad då jag uppvisar detta exklusiva köp är nog maken. Om jag nu beslutar mig för att slå till. Den kan tänkas jag köper dammsugarpåsar istället för ny intim utstyrsel. Om jag köper något alls.

Det går att skaffa sig nya prylar utan att behöva betala en enda krona. Genom att sno saker från andra. Air sickness bag till exempel. En man från Nederländerna vid namn Vermeulen har snott inte mindre än 6 300 spypåsar under sina flygturer. Vilken avundsvärd kollektion!
I Argentina bespetsade sig en tjuv på andras löparskor då han gjorde inbrott i städernas villakvarter. När han så småningom upptäcktes fann polisen vid husrannsakan 987 par löparskor av diverse modeller och märken.
Märkligaste av allt är nog tavelstölden som skedde i Texas år 1971. Fem tavlor föreställande det mänskliga munsvalget och som gjorts av en konstnär under mitten av 1800-talet blev stulna från en privatpersons hem. Tjuven åkte fast och förklaringen till detta tilltag var enkelt. Han ville studera tungan, munhålans gomsgel med den lilla tappformade gomspenen samt tonsillerna i syfte att  undanröja misstanken om att han drabbats av någon könssjukdom.

Oavsett om vi införskaffar oss prylar på hederligt sätt eller ej är habegäret en ständig följeslagare. Det går inte att förneka. Vi handlar nytt och på second hand. Det senare alternativet är aningen mer tålamodskrävande och föranleder ett ihärdigt letande efter det som önskas. Men vad gör väl det när pengarna vi lämnar ifrån oss för varan ofta går till välgörande ändamål.
Det är nu, efter jul som det kan löna sig att köpa i andra hand. Julklappar som inte faller i smaken kan passa någon annan.
Själv ska jag njuta av de sista hyacinterna innan de fullgjort sin uppgift att behaga, fortsätta förpassa mejl över sådant jag varken behöver eller vill ha till den elektroniska papperskorgen. Det håller min ekonomi stången och köpbegäret på avstånd.