Summa sidvisningar

torsdag 1 juli 2021

En mutbar extrasäng och ICAs eget spöke


 Gårdagens baklängesmiddag med barnbarnen blev en succé. Allt annat vore otänkbart. Handen på hjärtat, vem säger nej till en trerätters som startar med chokladmousse? 
Barnen placerades vid bordet som dekorerats med en fin linneduk. Jag och maken agerade servitriser. Ingen av de ätande gästerna behövde anstränga sig utan fick allt serverat, saft i glasen och när kalaset var slut lyftes porslin, bestick och glas bort från bordet av serveringspersonalen. 

På kvällskvisten begav vi oss till vårt nattliga läger. Vilket var dagens slutgiltiga överraskningsmoment. 
Smedjan vid Brådtom sluss. Fri lek medan farfar/morfar och farmor/mormor förberedde åtta sängplatser.
Dock stötte vi på patrull vid ankomst. Smedjan blev överbelagd vilket strider mot reglementet. En extrasäng kunde mot betalning lyftas in då jag över telefon med vandrarhemmets chef med bestämdhet hävdat att jag bokat plats för två vuxna och sex barn.  Så här i efterhand begriper jag att två tvillingpar stökar till i bokningssystemet. En säng extra kunde som sagt undvaras dock fattades en sängplats varpå två av kusinerna fick ligga skavfötters.

När mörkret smög sig på piggade jag upp den trötta barnaskaran med spökhistorier. Då bankade det på dörren och strax därpå flaxade ett mycket traditionellt spöke utanför fönstret.
Den förväntade skrämseleffekten uteblev. Barnen skrattade hejdlöst, pekade och skrek ”Kolla på Ica-Karin! Det här farmor/mormor har ni gjort upp sedan tidigare”!

Att sova borta på annan ort i en gammal smedja tillsammans med sex barnbarn utan vidhängande föräldrar 
är mer krävande än vad man kan tro. Ett kusinpar ägnade halva natten till att fnissa, en unge vägrade släcka lampan ty boken hon läste hade några kapitel kvar. En grät efter mamma medan hennes syster hävdade att för egen del hade hon drabbats av ångest och måste därför sova i samma säng som sin mormor. Det ångestdrabbade barnet som för övrigt sov skavfötters med sin lillkusin. Påföljden blev att jag försökte fånga nattsömnen i en enkelsäng med ett barn tätt intill medan den andra sov tvärs över mina ben. 

Ungar är hutlöst morgonpigga trots brist på sömn. Redan klockan 07.00 var vi hemkomna hos maken och mig och frukostbordet dukat. Ty frukost ingick i paketet ”Baklängesmiddag med övernattning”. När vi sedan körde hem ungflocken till deras respektive hem och föräldrar var vi alla rörande överens. Det blev en mycket trevlig tillställning som borde upprepas. Dock med ett annat koncept. Någon talade om att   tälta …