Jag är en hustru, mamma, mormor, farmor och svärmor som försöker se möjligheterna i det mesta jag stöter på i livet och få det till något positivt. Tror att allt som sker har en mening och är till för att ge kraft och styrka.
onsdag 14 augusti 2013
Söta kakor och slaktade grisar
"Kakorna ska vara lika stora, de udda får ni äta till vardags" sa min svärmor till mig när jag började min karriär som kakbakerska. Jag förstod aldrig varför det skulle vara nödvändigt med ett standardmått på kakor, de smakade ju lika oavsett storlek och form men försökte ändå att uppfylla min svärmors råd. Något som sitter i än idag när jag bakar kakor, de ska vara lika stora, i alla fall på ett ungefär.
Min svärmor var en mycket duktig både bagerska och kokerska. En enkel pytt-i-panna på gårdagens rester ordnade hon till så det blev en fest vid köksbordet. Hon hade en grön, mycket ful, skål till salladen och när hon dog och hemmet skulle delas upp var jag där och roffade åt mig den fula skålen trots att jag egentligen inte hade mandat till det. Varje gång jag gör en sallad och ställer skålen på bordet tänker jag på svärmor och hur jag älskade att äta hennes mat. Skålen må vara anskrämlig, men för mig har den ett stort värde och rymmer många goda minnen.
När vi hade lantbruk ville jag varje vår ha två hushållsgrisar till min mans stora förtret. Jag fick alltid min vilja igenom och grisarna vårdades ömt. På hösten var det dags för grisslakt och maken jämrade sig i flera dagar innan. Min svärmor och jag såg däremot fram mot den stora slaktaredagen och vi stod beredda med hinkar, vispar, knivar och skärbrädor för att ta mot fjälster som skrapades medan maken muttrade om att fjälster köpte man i affären. Blodet rann och vi vispade i metallhinkarna så det skramlade och blodet skummade sig.
Svärmor lärde mig hur man bäst fick ut det mesta ur grishuvudet, att om man kokade ister så skulle det ligga med en lök, jag fick kunskap i hur en aladåb blir till och hur korven skulle stoppas. Det bakades blodpalt och kokades pölsa. Leverpastej och insaltad julskinka.
Numera går jag till affären och köper kött och fläsk. Platsbrist och flydda tider hindrar mig från att ha en gris och jag saknar den tiden då jag kliade en liten gris bakom örat för att sedan låta den sätta livet till för vår skull. Barbariskt kanske, men jag tror att våra grisar var lyckliga, de hade alltid knorr på svansen och grymtande rotade de runt bland halm och snaskade i sig våra matrester.
Jag är tacksam över att jag fått uppleva den tiden men erkänner att det är bekvämt och bra att åka till vår lokala köttbutik och peka på kotletter och lövbiff där de ligger snyggt uppradade bakom glasdisken. Köttet är inte inplastat och ligger i svarta plasttråg, och innan det hamnar i butiken går det att beskåda djuren som lugnt betar i grönskande hagar. Det ger mig ett välbefinnande och känns mer naturligt än att handla kött som kommer från ett annat land och som ligger färdigförpackad i någon stormarknads kyldisk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
När jag var liten skickade min mamma mig in i en saluhall och jag ombads att köpa 5 m fjälster. Kanske var jag sju år och upptäckte ganska snart att jag glömt vad jag skulle köpa. Jag placerade mig bakom tanter i fina pälsar som jag kunde smygkänna på lite grann (de såg så mjuka och lena ut) samtidigt som jag misstänkte att nån utav dessa tanter troligen också skulle köpa just det där som jag glömt namnet på. Det hände inte! Istället fick jag modigt och belevat inställa mig i ledet och när det var min tur sa jag helt kavat att jag skulle köpa nånting som var 5 m långt.
SvaraRaderaDetta kom jag på när jag läste denna din text. Tack för mig och för att du delar med dig av dina underbara tankar.