Summa sidvisningar

fredag 2 maj 2014

Rå fisk och rostade gräshoppor



Länge hade jag sneglat på de vackra uppläggningarna när vi varit på japansk restaurang och ätit av de fyra små rätterna. Varje gång har jag tänkt, "i dag ska jag prova" men lika många gånger har modet svikit mig.
Den trevlige restaurangägaren, som vet vilket bord vi föredrar att sitta vid, övertalade mig till sist och det blev en kulinarisk smakupplevelse vilket bidragit till att jag stundom kan känna ett starkt sug efter sushi. Maken är inte lika trakterad och om jag någon gång beställer take away så får han sin sushi serverad på vegetariskt vis, vilket inte heller är direkt uppskattat men ändå helt klart godkänt från hans sida.

I går kväll var vi hos sonen och hans sambo som hade gjort ett bakverk av choklad serverat med hallonsås. De har lyckan att äga ett flertal rader med trädgårdshallon och när de mognat brukar jag stå vid odlingen och äta solvarma hallon direkt från hallonbusken. Noga tittar jag i varje bär om den är fri från inneboende innan jag stoppar det i munnen. Jag har alltid avskytt hallonmask och en gång för flera år sedan var jag bjuden på ett Tupperwareparty och för artighetens skull köpte jag den billigaste varan som erbjöds. En dyr burk med lock ämnat för just hallonmaskar. Med locket på klättrade maskarna upp för att hämta syre, avled och kunde sköljas bort under rinnande vatten. Den billiga dyra burken fick aldrig tas i bruk som maskavlivare men passar än idag utmärk som vispskål då det krävs vispad grädde som tillbehör.

Nu kommer FN med en uppmaning till oss alla, vi ska börja äta insekter i allt större skala än vad vi redan gör. Jag räknar mig inte in i den insektsätande skaran och får kväljningar redan vid tanken på att använda småkryp som hoppar och krälar för att tillreda mig en måltid.

Visserligen är larver, skalbaggar, gräshoppor och andra diverse kryp proteinrika, innehåller hälsosamma fetter ämnen som järn, zink och kalcium, men det hjälper inte mig. Inte heller hjälper det att ju mer insekter vi stoppar i våra hungriga magar desto bättre mår vår miljö. Insektsodlingar producerar ingen metangas eller avger ammoniak, de är lätta att föda upp utan dyrbara tekniska hjälpmedel vilket är till god nytta för fattiga länder. Människorna kan bli småkrypsfarmare och producera mat åt världen, som så småningom kommer att lida brist på nöt- fläsk- och fågelkött, samtidigt som de tjänar till sitt uppehälle.

Att ta steget från att lära mig äta sushi till att lära mig äta larver, skalbaggar och rostade gräshoppor är mycket stort för mig. Jag har gjort ett försök för många år sedan när det gick att köpa konserverade gräshoppor på burk som Tempo i Karlstad saluförde. Länge tittade jag på gräshoppan efter att jag fiskat upp den ur plåtburken, såg hur den stirrade på mig med livlös blick, vingarna tätt slutna intill kroppen och när jag bet i den krasade det.

Jag kan dock tillstå att ett köttdjur, en gris eller ett fjäderfä inte är smakliga att beskåda på nära håll. Inte luktar de speciellt gott heller, varken som levande eller vid själva slakten då allt invändigt innehåll ska tömmas. Trots det äter jag med tillfredsställelse kött, fläsk och fågel med god aptit för jag är uppfödd sedan barnsben med att sätta tänderna i lantbrukarens kreatur.

 Kanske ändå att jag någon gång kommer att övervinna mina kväljreflexer om en kunnig kock tillreder en larvig måltid garnerad med mjölmask, i dagsläget känner jag mig dock ytterst tveksam.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar