Summa sidvisningar

tisdag 3 september 2013

Hemligheter och förtroende



" Jag lovar, jag säger inget!"

Jag får ett förtroende, en hemlighet viskas i mitt öra och jag lovar. På heder och samvete. Så gnager det inom mig, börjar längst inne och arbetar sig sakta uppåt. Trycket blir till sist för stort och jag öppnar munnen med inledningsfrasen: "Lova, säg inget. Inte till någon!"
Löften avges och jag yppar en hemlighet. Efteråt skäms jag, ångrar mig, men det är nog ingen fara, jag litar på personen, det kommer inte att föras vidare. Precis som någon annan litade på mig så litar jag på att den andra inte är någon budbärare.

Hemligheter, så heter det när två personer ger varandra information som inte ska spridas vidare. I en grupp heter det att vi håller ett avtal, överenskommelse eller rent utav en lag.
Hemligheter förekommer mellan barn och ända upp på regeringsnivå. Och det pyser och läcks. Blir rubriker och människor hängs ut och alla inblandade blir drabbade på ett eller annat sätt.

Så finns det de som tjänar pengar på hemligheter. Det skrivs böcker om kändisars hemligaste hemligheter som vi kan gotta och i. Om det är sant eller inte är oväsentligt, bara vi får veta.
Fast, är det då det kallas skvaller?

Det har visats en serie i på tv; Kyrkornas hemligheter, om hemliga skatter i våra kyrkor runt om i landet.
Och Hemliga rum, en annan spännande serie som jag följt. Trevliga hemligheter alltihop.

Mörka hemligheter är värre. De hålls inom den närmaste kretsen, mellan de som vet att hålla tyst. Sådant som absolut inte får läcka ut. Dessa hemligheter skapar en pakt. Är ogenomträngliga. Hemligheter vi skäms över, som slår hål på fasader och mönster om de kommer ut.
Men dessa hemligheter måste vara sanna, får inte skada någon och ärlighet måste råda inom gruppen.

Visst är det spännande med hemligheter. Vi bli så hedrade när vi blir utvalda att bevara ett förtroende. Och tänk om vi blir invalda i ett hemligt sällskap!

Hemlig. Ordet har så många betydelser i vår vardag. Finns med oss över allt. Vi väntar ibland på att hemligheter ska öppnas för oss, förväntningarna är höga och vi gläds, enskilt eller tillsammans.

Jag tror att oavsett vad det är för hemligheter eller vad vi gör med dem så är de viktiga. Hemligheter kryddar våra liv. Både positivt och negativt. Men vi mår bra av konflikter också, det har jag läst av en professor som forskat i ämnet och skrivit en avhandling, så det är ingen hemlighet.