Summa sidvisningar

torsdag 1 januari 2015

Ut med allt gammalt och in med Loa Falkman


Nykter och redig i sinnet vaknade vi upp till en ny morgon med en ny siffra i året. Krutröken har lagt sig även här ute hos oss som bor på behörigt avstånd från samhället där det knallade på friskt när klockan klämtade Gott Nytt År. En smällare som från ingenstans kom vinande utanför vårt vardagsrumsfönster och lyste upp nattens mörker så hela sjön blev synlig.
Nervösa hundar blev ännu nervösare och tanter ylade ikapp med raketernas tjutande och smällande. I alla fall min mamma som avskyr allt som skapar oljud. Även om det endast pågår en natt om året.

Nu ska allt gammalt ut och nya överdrag träs på. Som att klä om en gammal fåtölj ungefär.
Och med det nya klev Loa Falkman in på scenen och hälsade det nya året välkommen. Åsikterna om han framträdande är delade. Precis som det ska vara när föregångarna lämnar plats för efterträdarna. Det blev i alla fall ett nytt år trots att herr Falkman orerade ikapp med klockorna medan han då och då sneglade på den datoriserade sufflören.
Han är rätt stilig den där Loa men det finns det väl delade åsikter om också antar jag.

Har summerat förra året och inser att det för mig varit det mest vilsamma året på mycket länge. Resor av vitt skilda karaktärer, husrenovering och barn från olika håll i landet med sina familjer, släkt från Frankrike samt goda vänner har tillströmmat lite då och då under denna rekordvarma sommar och jag har njutit av att rosorna blommat tappert ända fram till in i december.

Inget åtagande av större art har legat och pyrt utan vi har tagit dagen som den kommit. Mina skriverier har tagit stor plats både som frilansande journalist men även den skrivkurs på distans som jag anmälde mig till. Ord har formats till meningar och meningar till stycken. Feedback från kursläraren har varit hård men upplyftande och glada tillrop från tidningens chefredaktör har drivit mitt skrivande framåt i en god och trevlig anda.

Dagen ägnas med stor säkerhet på många håll till att skrapa bort tallrikarnas intorkade spår av den stekta oxfilén, putsa vinglasen rena och blänkande, suga upp de smuliga resterna av snacks och kex med hjälp av dammsugaren och kanske ta en uppfriskande promenad för att rena kroppen från den obehagliga andedräkten. Det krävs en hel del arbete efter stora kalas.

Det är alltid spännande när ett nytt år  ligger framför och väntar. Inget kan i förväg säga hur det ska avlöpa lika lite som det går att få det gamla tillbaka. Men det går kanske att putsa till det nya en aning, om alla har den ambitionen vill säga.