Summa sidvisningar

måndag 27 augusti 2018

Äppeltjuvar och extremstrykning


Det händer ofta att grannfrun tvärs över gatan och jag under kvällstid skickar sms till varandra. Varierande ämnen som kan handla om allt från förfrågningar och det går bra att låna en skvätt mjölk till kvällskaffet till mer djupsinniga textmeddelanden.
Nu har grannfrun under en period hållit mig underrättad om rådjuret som pallar äpplen från vårt äppelträd. Varpå jag omedelbart rusar ut och skrämmer djuret på flykt.
Jag är ytterst rädd om våra äpplen. Trädet är gammalt och har aldrig tidigare erbjudit oss annat än små ynkliga maskangripna äpplen. Fram till i år, nu dignar grenarna av de mest smakfulla, väldoftande och maskfria äpplen. Det är som trädet genomgått ett mirakel. Eller så beror det på att maken ägnat trädet omtanke genom en grundlig beskärning.

Vad passade då bättre än att ta in några av dessa ljuvliga äpplen som bordsdekoration vid årets kräftskiva. Som detta år arrangerades hos oss.
Av min svärmor har jag en gång i tiden fått en vacker linneduk som jag tar fram vid högtidliga tillfällen. Kräftskiva är ett sådant tillfälle. Men en linneduk kräver omsorg om den ska behaga vid ett snyggt dukat bord. I omsorgen ingår bland annat strykning. Vilket jag inte har något emot då strykning är en favoritsyssla.
Doften av nytvättat som stiger upp tillsammans med strykjärnets heta ånga samt en god bok i örat är direkt avkopplande och kan varmt rekommenderas.

Strykning ingår dessutom under epitetet extremsport. Strykbrädor med tillhörande strykjärn fraktas till avlägsna och svårtillgängliga platser. En sport som går ut på extrem utomhusaktivitet förenat med känslan som uppstår då skrynkliga kläder blir släta.
Tävlingen kan förläggas på ett högt berg, i någon form av flytetyg, på toppen av en hög staty, under vatten eller i samband med ett fallskärmshopp. Det senare alternativet kräver möjligtvis en liten näsduk och det ska bli någon poängplats.
Problemet, som jag ser det, är hur det går till att få strykjärnet varmt vid till exempel undervatten- eller fallskärmsstrykning. Men det finns som bekant lösningar på allt så det är kanske inget stort problem i det stora hela.

Själv nöjer jag mig med att stryka tvätten i min skrivarbod som vid dessa specifika tillfällen omvandlas till en strykarbod.
Idag har jag inte strukit några kläder, däremot dragit rådjuren vid nosen genom att plocka en hel kasse äpplen. Frukten har sedan förädlats till äppelmos vilket kan komma väl till pass när vi ska äta pannkaka.