tisdag 21 mars 2017

Premolarer och Dry Martini


Tio dagar kvar på mars månad.
"Det är bara april kvar, sen är det sommar", yttrade sig småtvillingarna och deras storasyster.
Kan så vara även om jag anser att maj månad tillhör försommaren.

Mars har varit festligheternas månad för vår del. Med start den 3 mars då vi tillsammans med de övriga i familjen hade tårtkalas. Sedan har det bara rullat på och ännu är trevligheterna inte avslutade.
I lördags var maken och jag till Löfstad slott där vi spisade en historisk middag  med anor från 1903. Till vår stora glädje delade vi bord med vår förra tandläkare. Hon, en av de få som vet allt om våra incisiver, caniner, premolarer och molarer.
Det var trevligt att träffas under helt andra premisser än bakåtlutad i tandläkarstolen vridande en handsvettsdrypande bomullsnäsduk.

Middagen inleddes med en historisk rundvandring där temat mat var huvudpunkten.
Bland annat fick vi veta hur adeln roade sig vid middagsbordet under 1600-talet. Genom att baka in en levande kanin, grodor, fjärilar eller fåglar i pajer och tårtor uppstod det stor muntration då första biten skars upp och djuret i vimmelkantigt tillstånd hoppade upp eller flaxade iväg.
Det var 400 år före internet men då liksom nu fanns behovet och en aldrig sinande uppfinnesrikedom att roa sig på andras bekostnad. Även om den drabbade i det här fallet var ett stackars djur.

Nu blev vi gäster inte åsamkade något practikal joke från 1600-talet utan det hela gick sansat och belevat till väga. Maten var utsökt och vi fick oss en mycket trevlig kväll. Jag kan starkt rekommendera ett besök med vidhängande middag på Löfstad slott.

I hallen står min väska packad och klar. Om ett par timmar ska jag hämta dottern och vi ska bege oss ut på en gemensam resa i litteraturens tecken. Några av landets främsta författare finns med vilka ska berätta om sina liv och leverne som resulterat i tryck mellan pärmar.
Resan tilldrar sig på öppet vatten men jag hyser en viss oro över de kraftiga vindarna som får Glans vatten att mer än krusa sig. Skillnaden är att befinner jag på Glan syns land på ömse håll medan ute till havs kan jag enkom se horisonten då vi lämnat skärgården bakom oss.
Jag har under morgonen studerat gässen som guppar precis utanför vår vassrugge. Än så länge ser det lovade ut.

I min väska ligger både saltgurka och skorpor. Gurkan ska inmundigas och skorporna smulas ner i skorna. Ett väl beprövat gammalt sjömanstrick i händelse av storm. Åtgärden lär ha god effekt mot sjösjuka. Om det förväntade resultatet uteblir för jag väl ta till en mer kraftfull metod. En Dry Martini till exempel.