Summa sidvisningar

torsdag 15 mars 2018

Höglyftande planer och livet som kriminell


Småtvillingarna behövde nya fodrade stövlar. Ett måste när rännilar av vårvatten så småningom gör sig gällande. Varpå jag i egenskap av mormor hämtade barnen på förskolan, stuvade in dem i bilen och vi begav oss in till Norrköping. Nästa anhalt blev pastorsexpeditionen  för att hämta upp barnens mamma innan det kunde bli något stövelköp.

Under resan frågade barnen mig vad jag egentligen jobbar med. Hemmafru, tänkte jag först svara men blev med ens osäker på om det är legitimt att lära barn en sådan förlegad tillvaro. En fru utan ett eget förvärvsarbete, en kvinna i beroendeställning till sin make. Dåtidens accepterade könsroller.
Därför valde jag att säga, "ni vet ju att jag skriver för en tidning. Men nu skriver jag bara lite för jag är en pensionär".
De ville veta mer, vad jag gjort tidigare så jag rullade upp min digra meritlista. Som innehåller många jobb jag provat på under kortare och längre tid. Det imponerade föga, de konstaterade enkom att mormor jobbat.
Så ställde jag vuxenfrågan; "Nå vad ska ni jobba med när ni blir stora"?
"Kranförare", svarade den ena flickan. Höga kranar ska det vara. Och tunga gods ska hon lyfta.
"Jag är ett barn och barn kan inte veta vad de ska bli när de blir stora. De måste gå i skolan först", kontrade den andra snusförnuftigt.

Bra svar från båda, tänkte jag och drog mig till minnes då jag frågade deras storasyster när hon var i åldern fyra-fem år vad hon tänkte syssla med för att upprätthålla sin försörjning.
"Jag ska bli kriminell"! Svaret kom blixtsnabbt och jag tappade fattningen. Följdfrågan blev därför vilken sorts kriminalitet hon tänkte ägna sig åt. Hon svävade på målet en aning men trodde att det nog skulle bli en form av sjöröveri.

Vi lever i tid av ständig förändring vilket även innefattar alla som är barn. Det är inte utan att jag ängsglas över våra barnbarns framtid. Inget är riktigt självklart gällande utbildning, arbete och livssituation. Mycket kan hända under deras uppväxt. Allt är inte enbart medgångar, det finns också motgångar vilket barn av idag får känna av på ett eller annat sätt. Livet är ett experiment utan några självklara ritningar att följa.