Summa sidvisningar

lördag 21 augusti 2021

En spejsad kruka och en svart verksamhet


 Nu är det dags att du lär dig bokföring, sa maken till mig igår. Inte för att han anser mig vara slösaktig pengar. Tvärt om. Inte heller anser han mig vara snål. Han blir alltid glatt exalterad när jag gör inköp av onödiga nödvändigheter som jag anser vi är i behov av. Jag har nog en ganska sund balans när det gäller att handla och hålla igen på utgifterna.

Jag ska lära mig bokföra av helt andra orsaker. När sonen och sonsambon startade sin trädgårdsfirma gled vi successivt in i företaget med allt vad det innebär från beskärning av fruktträd till gräsklippning. Nu har  det utvecklats till ett litet familjeföretag där ägarna har huvudansvaret för firman medan  maken och jag räknas som två sidoskott som det kallas i trädgårdsbranschen. 
Jag är tilldelad befattningen receptionist och maken bokhållare. Däremellan klipper vi gräs och rycker ogräs. Och nu ska jag avancera till att hålla reda på räkenskaperna. I den händelse att ordinarie bokhållare blir sjuk, tröttnar på sin uppgift eller lägger sig ner och dör. 

Det heter debit och kredit, sa maken under första lektionen. Jag antecknade. Inkomster och utgifter. Eller om det var tvärt om.
Jag som är född med dyskalkyli känner mig högst tveksam till om jag kommer att bli trovärdig hos firmaägarna, skattemyndigheten och anställda löntagare.
Men, det finns finurliga program i datorn som sköter alla uträkningar. Det som är viktigast är att alla siffror förs in i systemet i rätt ordning. Lärde jag mig under lektion två.

Efter tredje lektionen vilken innefattade momsöverföring, inrapportering för RUT-avdrag till Skatteverket och utfärdande av kundfakturor kände jag mig matt och svag. Förflyttade mig därför från datorn till min nya hobby. Palettblad. En hobby som är oerhörd trendig just nu. För att lära mig mer om dessa växter som kom till Europa år 1851 från Indonesien har jag gått med i en palettbladsgrupp på sociala medier. Och inser nu att sköta om palettblad är lika krävande som bokföring om slutresultatet ska bli tillfredsställande. 
Verkar också som det är en kostsam hobbyverksamhet för det ska vara belysning, näring, medel mot ohyra och specialgjorda hyllor där växterna ska stå i karantän. 

Min fundering är att satsa på kaktusar i stället samt låta trädgårdskunderna betala med svarta pengar. Det verkar vara mycket enklare.