Summa sidvisningar

måndag 14 oktober 2013

Gömma nyckel med hastighetsbegränsning


När jag svängde in på vår lilla grusväg stod det en bil och blockerade vägen. Tre män såg ut att ha något fuffens för sig, en av dem skuttade ner i diket och vände ryggen åt mig medan han pysslade med något som såg väldigt smått ut. Han lättade dock inte på blåsan så det var inte någon liten utrustning som jag nu syftade på.

Bilens förare vände fordonet åt rätt håll och släppte förbi mig, en blick i backspegeln och jag kunde konstatera att det var en gästande bil från ett annat land.
Nyfikenhet men även en liten misstänksamhet smög sig över mig, vår son körde förbi på stora vägen och kunde upplysa mig om via telefon att det var något i görningen med hastighetsbegränsningsskylten på vår väg. Det ökade min misstro mot männens förehavande och jag åkte hem till vår granne, jag gjorde en snabb bedömning att han var den rätte att ta med på uppdrag eftersom jag ville skona min egen make för en eventuell fara.

Väl tillbaka vid platsen för dramat var både bilen och männen försvunna, grannen och jag gjorde dock en efterforskning och såg att det var en liten burk placerad på baksidan av skylten. Vi skulle precis plocka ner den när en röd bil med en man och en kvinna svängde upp bredvid oss, slog av motorn och klev ur.
Mannen sneglade upp mot burken, min granne blåste upp sina lungor tittade stint på mannen och frågade vad som var i görningen. Mannen hasplade ur sig att han ville åt burken, grannen kontrade med myndig stämma att han ville veta vad burken innehöll. En pappersremsa blev svaret och för att bevisa en sanningsenlig utsaga plockade mannen upp en lång pappersremsa fullklottrad med namn!

Geocaching är en modern och världsomspännande utomhuslek, som en sorts skattjakt, hitkommen från USA. En burk och en GPS är enda rekvisita, resten får man sköta själv. Med GPS:ens hjälp lokaliseras burken, remsan plockas ur, skattfinnaren skriver dit sitt namn och placerar burken på exakt samma ställe. Ibland krävs det att någon kryptiskt text eller matematiskt problem ska lösas för att de rätta koordinaterna ska stämma vid slutcachen.

En modern form av forna tiders gömma nyckel utan begränsningar, bara idéerna finns för inspiration och utveckling. Skattjakten med GPS har hittat till vår lilla väg ute på landsbygden.