torsdag 7 juli 2016

Det kom ett bud och en självsäker kaka


Så kom den då. Min solstol Solgungan. Som jag fått av min mamma. Det som ska symbolisera hennes famn den dag hon inte längre finns. För det var så hon sa, min mamma.
Sitt i den och känn att du sitter i min famn, sa hon.

Stolen kom med bud. I en stor kartong. Ordentligt emballerad och näst intill oåtkomlig.
Nästa moment var att veckla upp den och sätta dit tyget. Jag begrep inte hur jag skulle göra. De olika delarna lydde inte och maken grep in.
Efter var sin kopp kaffe med tillhörande bakelse som maken haft vänligheten och omsorgen att tillförskansat oss genom vår excellenta bagerska Camilla på vårt lokala hembageri provsatt jag solstolen. Den var så pass vilsam att jag slumrade till under en hel timmas tid. Allt medan ljudboken De förklädda flickorna i Kabul rullade på i mina icke hörande öron.

Vissa av oss är befästade med låg fattningsförmåga. Det kan  röra sig om olika saker, praktiska eller teoretiska. Själv ligger jag på en lagom nivå, begriper det jag bör begripa och överlämnar det jag inte begriper till andra som kan det bättre än jag. Siffror är ett exempel på min låga fattningsförmåga. Under skoltiden ansåg en del lärare att jag var direkt dum i huvudet som inte kunde räkna. Det har hängt med och jag anser mig som totalt enfaldig i siffrornas mystiska värld.
Ändå har jag inte lidit någon större nöd utan hittat på ett smart sätt att räkna utan att för den skull veta vad det egentligen går ut på. Nu för tiden finns det dessutom praktiska hjälpmedel som sköter hela uträkningen utan att jag behöver anstränga mig mer än att knappa in siffror och läsa slutresultatet på displayen.

Igår fick jag dock se ett praktexempel på vad som anses som låg fattningsförmåga. Över en toalettdörr på en allmän plats stod det prydligt textad att Om toaletten är låst så är den upptagen.
Här kan de lärde tvista om huruvida själva toalettstolen är låst på grund av upptagenhet eller om det enkom syftas på toalettdörren.
Hur som helst anser jag, som inte är kapabel till att fälla upp en solstol eller räkna med siffror, att den som textat och satt dit skylten är en överambitiös person som tydligen anser att varje kissnödig person som rycker i dörren och märker att den är låst tillhör skaran av imbecilla.

I vårt kök står en nybakad kaka med röda vinbär på avsvalning.
3 ägg
4 dl socker
150 g smält smör
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Lagom mycket röda vinbär

Inga konstigheter med det trots att det är siffror involverad i smeten. Jag mer vet än anar att kakan är superb. Säger jag med stor självsäkerhet.