måndag 30 januari 2017

Vett och etikett


Åter en dag med fåtöljhäng på Linköpings universitetssjukhus. Dessa tröstlösa måndagar på obestämd tid. Traven med tummade veckotidningar innehållande skvaller och motorsport svajar oroväckande på det lilla bordet mellan de båda fåtöljerna ämnade åt anhöriga. Tidningarna är inte precis dagsfärska. Kändisarna har hunnit både skilja sig, gifta om sig och fått nya kullar ungar innan läsaren plöjt sig ner till år 2000. Kaffe i pappersmugg från sjukhuscafét som gör allt för att skinna håglösa patienter och ledsagare.

Två dagpatienter i sina sängar. Mamma och en man från Småland. Hans fru och jag på var sin sida om tidningsbordet. Ingen av oss sa något eftersom våra anhöriga slumrat till.
Plötsligt dyker en parant dam med stor rödmålad mun upp. Efter henne släntrade maken och han beordrades att ta plats i den tredje sängen. Den paranta damen knappade febrilt på sin mobiltelefon utan att lyfta blicken och bevärdiga oss med en blick.
Sms fram och tillbaka. Vilka högt och tydligt lästes upp så vi alla kunde ta del av innehållet. Det hela handlade om bikarbonat. Tidigare levde jag i ovisshet om hur mycket nytta det går att använda sig av gällande bikarbonat.
Plötsligt ringde damens mobil. En skrällande signal vilket bidrog till att de två sovande patienterna yrvaket och förvirrande såg sig om. Damen och jag vid tidningsbordet utstötte små frustrerande ljud. Höga nog för att förarga den paranta mobiltelefondamen.
"Jag SKA stänga av telefonen. Men här inne är det väl ändå ingen som blir störd", sa damen och snörpte ihop sin röda mun. Mina tankar landade osökt vid en hönas röv när jag stirrade på hennes mun.

Svarta ögonkast mot damen som svarade med att dra fram en skärm på hjul vilken hon med visst besvär vecklade upp mellan oss, sig själv och hennes tystlåtne make. Det dröp av iskall kyla i rummet. Vi som stängt av våra telefoner log och nickade i samförstånd mot varandra. Ruskade lätt på huvudena åt de som inte kan etikettsreglerna gällande mobil telefoni.

Jag hörde hur mobilens kamera knäppte bakom skärmen. Antagligen var det några selfie på gång. Eller en groupie. Det är inte lätt att veta vad som egentligen sker bakom en skyddande skärm.
Det blir möjligtvis vännernas sak på Facebook att avgöra. Likes på det! Det ökar trovärdigheten.