Summa sidvisningar

tisdag 16 februari 2016

Färganalys och finslipade hälar


10 grader kallt och is på bilrutan. Det var vad som mötte mig i morse då jag skulle iväg på frilansuppdrag. Solen skiner dock och jag föll för frestelsen att köpa mig ett par nya sommarskor då jag promenerade förbi en skoaffär.

Det är inte bara jag som tror på en annalkande sommar. Även skoförsäljarna har hopp och varma tider där damerna trippar omkring i sandaletter med öppen tå och häl. Precis sådana skor har jag köpt mig.
Vinterns pjuck säljs på rea. Borde kanske ha skott mig inför nästkommande vinter men det bar mig emot. Känns förlegat att köpa vinterskor även om det fortfarande är den årstiden.

På vår del av jordklotet ska våren börja i mars månad. Det är då som det är dags för pånyttfödelse och förnyelse. Innan jag ens hinner blinka är februari till ända och jag vänder på väggalmanackans blad.
Den 20 mars klockan 04:30 är det vårdagjämning och då har jag hunnit med att fylla 61 år.

Jag har förhoppningar om att det blir en fin vår och sommar. Inget är inplanerat för vi tar en dag i sänder. Det känns lugnast så. Då hinner vi ta vara på dagen som är.

Kanske jag skulle gå och göra en färganalys. Ta reda på vad jag skulle passa bäst i för vårfärger. Få en ny look på gamla dar. Vi talade om att piffa till oss, kvinnan jag intervjuade idag. Inte för att det var varken hennes eller mitt område, inte heller hade det med artikeln att göra. Vi bara gled in på ämnet helt apropå.
Det förde tankarna till den gång då jag var anställd i ett företag och blev inkallad till chefen. Lite nervöst frågade min chef om jag aldrig funderat på att göra en styling. Färga håret, lägga på en make up som att måla läpparna och ögonlocken. Min chef trodde att jag skulle bli snygg och tilldragande om jag gjorde en åtgärd. Den skulle inte behöva vara en stor åtgärd, bara en antydan till förändring.

Först blev jag häpen. Sedan fly förbannad. Frågade om min chef ansåg mig okunnig och utförde mitt arbete undermåligt. Nej, det var inga problem. Tvärt om.
Kunde min chef istället för styling tänka sig en löneförhöjning? Nej, sådant var inte inplanerat.
Kunde min chef tänka sig att jag sa upp min anställning så min chef fick möjlighet till att anställa någon ny, som var stylad, tilldragande och snygg?
Nej, bevare mig väl, sådana planer fanns inte. Absolut inte!

Då så, håll till godo med en nitisk ostylad anställd. Plikttrogen, arbetsvillig och som alltid gjorde sitt allra bästa. Därmed var samtalet avslutat och jag stängde dörren efter mig hårt. Mycket hårt till och med.

På eftermiddagen blev det extra gott fikabröd till kaffet. Vi talade aldrig mer om saken, min chef och jag. Varje morgon kom jag till jobbet nyduschad och med tvättat hår som doftade gott, osminkad och på ett mycket gott humör. Min chef hade däremot ett skamset uttryck i ögonen under en lång tid framöver.

Mina nya sommarskor är jättefina. När jag utan strumpor ska sticka fötterna i dem för första gången i sommar ska mina hälar vara finslipade och kanske lägger jag ett lack på tånaglarna.
Sommarstylade fötter, det ska jag ha och jag väljer det själv. Ingen ska tala om för mig hur jag ska arrangera mig för att passa in.

Jag har alltid haft min egen stil och det tänker jag fortsätta med. men en färganalys kan aldrig vara till skada. Ska fundera över det där ett tag till innan jag bestämmer mig. Det måste bli vår först.