söndag 24 juni 2018

Kassaförvaltare och långa ögonfransar


Dags att lägga 2018 års midsommarfirande till handlingarna. För mig är midsommarhelgen ångestladdad. Sviter som hänger med sedan 1970-talet. Vissa händelser i livet gräver djupa fåror i själen. Det går visserligen att fylla fårorna med näringsrik och väldränerad mull för att sedan så och skörda något nytt. Men i mitt fall blir resultatet alltid missväxt trots att jag vattnar ordentligt och sköter om sådden på bästa sätt.

Ändå, jag försöker hänga med i firandet. Har till och med hoppat runt den lövade stången i den tron att jag har förmågan att efterlikna en liten groda. Även om det var många år sedan sist så har jag gjort det. Färskpotatis, sill och finklippt gräslök över den lena gräddfilen. Dock ingen snaps. Där går min orubbliga gränsdragning. Eftersom vår familj inte anser att snaps och andra starka dryckesvaror är en nödvändighet och en viktig del i firandet av högtidsdagar spetsar vi istället hemmagjord flädersaft med bubbelvatten och dricker sprattlet ur finglasen.
Därmed inte sagt att jag är någon absolutist. Ej heller har jag problem med spriten. Ingen annan i vår familj heller för den delen, därför kan vi läppja starkt vilken annan dag som helst. Bara på midsommarafton. Det är just där problemet och alla känslor som väcks till liv befinner sig.

Denna midsommarhelg kommer Sverige för all framtid förknippa med förlusten i fotboll mot Tyskland. Kan vara nog så traumatiskt.
För att inte falla ner i melankolins djupa dike gläds jag åt att halva vår barnaskara besökt oss under helgen. Teater och tvårätters på Löfstad slott, långfrukost och midsommarmat.
Och idag har småtvillingarnas storasyster och jag haft en hel förmiddag tillsammans inne i Norrköping. Flickan hade med sig en egenhändigt nedskriven inköpslista. Av sin mammas bror och hans sambo har jäntan fått en ögonfransgecko. Den kan bli 20 cm lång och har en livslängd av hela 20 år. Ett terrarium med tillhörande inredning skulle köpas in. Inköpschef och kassaförvaltare utgjorde ett starkt team.

Glädjen i ögonen då flickebarnet hämtade ödlan hos sin morbror är obeskrivlig. Tösen uppgav att hon kände det som om hon befanns sig i ett drömlikt tillstånd. Sittande bredvid mig i bilen med ett fast grepp om handtaget till transportterrariet tittade hon på sin ödla med ett lyckligt leende på läpparna. Det riktigt strålade om henne, tack vare en ynkligt liten ögonfransgecko som med lite tur kan leva fram till dess att ägarinnan är 28 år.