Summa sidvisningar

söndag 6 juli 2014

Födelsedagsfest och kyrkklockorna i Jönköping



Vår dotter har firat sin 35-årsdag. I köket trängdes maträtterna och på altanen trängdes gästerna. Trevlig och uppsluppen stämning, precis som ett kalas ska vara. Eftersom tvillingdöttrarna precis i dagarna firat sin 2-årsdag var kalaset sammanslaget och på paketbordet fanns presenter ämnade för de olika åldrarna.

En av gästerna var en sedan länge bekant till familjen och det var roligt att ses eftersom det var väldigt länge sedan. Tyvärr blir det aldrig riktigt läge för djupare samtal vid dylika tillställningar men vi kunde ändå växla några ord när vi stod bredvid varandra för att fylla upp våra tallrikar.

Jag fick tillfälle att orda om min stora beundran för denne man, Fredrik Hollertz, prästen i Jönköping som står upp mot både nazism och rasism.

1 maj dränktes nazisternas stöveltramp på Jönköpings gator av kyrkklockorna som på gammalt vis varnade för fara. Precis framför kyrkan dånade tre klockor och dränkte slagorden som ropades ut av den nazistiska skaran. I två timmar pågick klockringningen som varning för de människor som inte respekterar människans värdighet utan i stället sträcker upp knutna nävar.

Klockringningen är anmäld till domkapitlet i Växjö stift, något som föga bekymrar Fredrik Hollertz.

Nu har även kyrkklockorna på Gotland fått fart och klämtat för fara mitt under Almedalsveckan då Svenskarnas Parti samlades i Visby. Många kyrkor runt om på ön ringde som en tydlig markering att varken nazism eller rasism tolereras samt att alla har samma värde.

När jag läser att 19 av 48 riksdagskandidater från Svenskarnas parti är dömda för brott som är kopplade till de politiska aktiviteter de utövar blir jag skrämd. Misshandel, hets mot folkgrupp, vapenbrott och att vissa av partimedlemmarna visar en nazistisk öppenhet gör mig ännu räddare.

Ska bli intressant att höra hur domkapitlet i Växjö resonerar sig fram, men jag är viss och säker på att kyrkklockorna över Sverige hädanefter fortsätter att ringa både för andlig sammankomst och mänskliga rättigheter.