fredag 21 juli 2017

Ett uppriggat tält och All inclusive


De flesta i vår bekantskapskrets har begivit sig till Gotland. Allt genom dokumentation på sociala medier. Resten av befolkningen är ute och campar, enligt SCR Svensk Camping. I husbil men även ett och annat tält slås upp. För frihetens skull, säger camparna och stoppar polletter i gemensamhetsanläggningens duschautomat.

Eller så har det svenska folket begivit sig utomlands för att förbättra på den svenska solbrännan.
All inclusive och hotellets egen pool. Samtliga All inclusive jämförda och bokade till lägsta pris.
Bufféer med lokala specialiteter och glass till barnen. Med en ny fräschör kommer resenärerna hem för att möta den svenska hösten. Där är vi snart. Kvällarna mörknar allt mer och det ånyo blir dags att längta bort till de varma länderna för att på så sätt förlänga sommaren.
Utlandssolbränna slår högre än svensk bränna, tänker jag där jag sitter i den svenska sommaren och vickar med tårna. Ser rallarrosen blomma med Glan som fond. Jag har ingen längtan åt något håll, tycker det är bra som det är. Med den svenska sommaren.

Dock hittade jag ett tält i vårt förråd. Vems det är vet jag inte, inte heller har jag forskat närmare i frågan.
"Kanske vi ska campa", sa maken vid frukostbordet i morse när jag förde det upphittade tältet på tal.
Tanken kittlar. Det var länge sedan vi satte ner tältpinnarna i marken och med gemensamma krafter krängde tältduken på plats. När barnen var små var vi hängivna campare de gånger vi packade tält, sovsäckar, liggunderlag, spritkök och barn i bilen. Det hände att vi slog läger långt från campingplatser med den påföljd att jag kände en ängslan att bli överfallen i nattens mörker. Eller bortmotad av någon nitisk markägare som inte beaktade allemansrätten. Vilken ger tillstånd att campa en natt förutsatt att camparen är rädd om naturen och inte stör nämnda markägare.

Vi tog nästan ett beslut. Om att campa bakom vårt hus. I den händelse att vi börjar längta hem då vi ligger i våra sovsäckar på knöliga liggunderlag. Beslutet kvarstår, vi måste först kolla väderleksrapporten. Vill inte riskera att campa i hällande regn. Den svenska sommaren kan vara förrädisk med sina tvära kast mellan sol och blöta.

Vi får fundera vidare. Tältet ligger där det ligger så tillvida inte någon kommer och gör anspråk på det. Än så länge är det sommar. Vi hinner campa bakom vårt hus när vi väl fattat det beslutet.
All inclusive helt utan någon som helst extra kostnad och lång resväg dessutom.
Sämre kan vi ha det, som turisten säger i sina inlägg under sina bilder på de sociala medierna.