Summa sidvisningar

lördag 17 augusti 2019

Det danska kroppsspråket och Egyptens gräshoppor


Vi har kommit tillrätta efter Köpenhamnsvistelsen vi gjort tillsammans med småtvillingarna, deras storasyster och mamma. Som vi har frotterat oss med varandra. Utnyttjat varje minut av närhet. I övermorgon börjar skolorna, allt blir som vanligt efter ett långt och innehållsrikt sommarlov.
Utanför vårt fönster lyser rönnen upp med brandgula bär. Påminner oss om tiden som går allt för fort. Vi ställer oss som vanligt frågan, vart tog sommaren vägen?

Köpenhamn är en trevlig men mycket fartfylld stad. Därtill cyklisternas egna inramade domäner. Nåde den som beträder cykelbanorna till fots. Vi har fått skäll. På danska. Inte ett begripligt ord men cyklisternas kroppsspråket talar desto tydligare.
Första delen av sista dagen var vikt till besök på ett planetarium innan tågets skulle lämna stationen för vidare transport till Norrköping. Av detta blev inget. På grund av mordbrännaren i Hässleholm.
Därav samtliga tåg från Malmö inställda. Kaos och förvirring. Sådant vi läser om i dagspressen och ser på tevenyheterna. Som drabbar andra men inte oss. Men inget är självskrivet bara för vi har en utskriven tågbiljett i väskan.

Vi tog oss hemåt etappvis. Köpenhamn-Malmö-Höör. Där tog det stopp. Informationens påbud löd; Möjligtvis en ersättningsbuss till Osby. Möjligtvis.
En ganska bekväm storleksmässig skara människor väntade tålmodigt på den eventuella bussen. I krissituationer går det att kosta på sig småprat med vilt främmande personer.
En buss rullade tveksamt fram. Stannade ungefär femtio meter bort. Ur bussen strömmande folk men chauffören gjorde inga ansatser till att köra fram mot oss när bussen var tom. En driftig kvinna sprang dit för en lägesrapport och kom sedan tillbaka med en hälsning. Chauffören skulle ringa sin chef för tillstånd att köra oss till Osby.
Det var då allt hände. Likt en av Egyptens tio plågor, kom från till synes ingenstans människor strömmande med resväskor, kryckkäppar, rollatorer, barnvagnar, trunkar, ryggsäckar och andra diverse nödvändiga reseattiraljer. Samtidigt som bussen sakta rullade fram mot oss. Busschauffören, må hända ovan eller naiv inför en stor skara resenärer öppnade bagageutrymmet och bussdörren. Varpå det resande folket i ren hysteri stuvade in det de hade i händerna. Därefter äntrade de bussen. På en och samma gång. Det uppstod tumult ty ombordstigning på en buss krävs sans och viktigaste av allt, en passagerare åt gången.

Vi stod och betraktade skådespelet på behörigt avstånd. Det verkliga dramat utbröt då bussen blev fylld till sista passagerarsätet. När de som inte kom ombord skulle leta reda på sin resväska, kryckkäpp, rollator, barnvagn, trunk, ryggsäck och annan nödvändig reseattiralj som stuvats in i det välfyllda bagageutrymmet.
Då skred min make till verket. Gick fram till en av de många taxibilarna som lockats dit likt flugor till en sockerbit. Frågade om priset på en bil som tar tre vuxna och tre barn till Osby. 2 500 kronor var budet. Taget, svarade vi och åkte taxi med bekväm komfort till Osby tågstation. Tre minuter före avgångstiden hoppade vi ombord på vårt rätta tåg och den sista etappen hemåt inleddes.
När tåget lämnade Osby station syntes inte den minsta skymt av bussen från Höör.

Äventyrsresor är de bästa resorna även om en mordbrännare i Hässleholm är inblandad.