måndag 6 februari 2017

Jaktlycka och renliga resenärer


En dag som denna känns våren väldigt avlägsen. Den råkalla vinden tränger in mellan trävirket. Långa kalsonger hjälper föga så jag finner det för gott att stanna inomhus. Fördjupa mig i uråldriga jaktvapen som ger en inblick i hur människan livnärde sig innan speceriaffärer med köttdiskar var uppfunna.

Min skrivarbod har också hunnits med att fått en uppfräschning. Dammråttor så stora att den gamla arsenalen av jaktvapen skulle ha kommit väl till pass. Nu äger jag dock ingen jaktutrustning utan får nöja mig med dammsugaren.
Glupskt slukade maskinens sugmunstycke de lurviga tussarna som skräckslagna försökte gömma sig i hörnen.

Livet utan dammsugare skulle te sig ganska så besvärligt. Men det har funnits tider då husmödrarna fick försöka hålla golven rena bäst det gick medan männen rände runt i skogarna för att fälla något bytesdjur till middag.
När så den första dammsugaren uppfanns fick gubben ställa undan jaktvapnet för att bistå sin gumma med att trampa på bälgen medan hon förflyttade munstycket över golven. Hygientekniskt blev det antagligen inte så mycket bevänt med städningen. Om det ens över huvud taget fanns ekonomi för inköp av en i dåtida mått mätt ultramodern städutrustning. Var nog mest överklassen som hade råd och de var antagligen så stadda i kassan att det fanns möjligheter till att anställa pigor som fick ta hand om hela ruljangsen.

Personligen tycker jag det är ganska trivsamt att städa. Vilket i sig är en hel vetenskap som det har skrivits böcker om. Finns att köpa på Bokus.com om någon skulle vara intresserad. Inbunden, dessutom.
Det finns även ett regelverk kring städningens utförande. Samt checklistor. Plus en hel massa tips hur städning kan ske snabbt, enkelt och smart. Och om inte det skulle vara nog så går det att tävla i städning. På teve. Jodå, det inte bara bakas, lagas mat, renoveras hus och paras ihop kärlekstörstande par som aldrig fått till det ordentligt, för vår tevelicens räkning, Det tävlingsstädas också. Vinnaren får en utlandsresa. Den som behärskar tekniken bäst utan att det blir missprydande ränder på putsade fönsterglas, kvarlämnad matrester i kylskåpshörnen eller urinfläckar på insidan av toalettlocket åker till främmande länder och briljera över de förlorade lortlarporna och snuskpellarna med sin vinst.

Själv nöjer jag mig med att städa utan kritiska domare, tevepublik och eventuella diplom med vidhängande resecheckar. Tycker dessutom inte om att tävla i något vad det än må vara.

Det går också bra att helt enkelt sopa skiten under mattan om någon nu skulle vara lagd åt det hållet.
Det som inte syns det märks inte. I alla fall inte utåt...