Summa sidvisningar

söndag 16 februari 2014

Mello och fängslade journalister


Dr Alban rasar, han och Jessica Folcker, världsartisterna som tillsammans med schlagerdrottningen Shirley Clamp, fick med omedelbar verkan lämna den ärofyllda tävlingen Mello och Dr Alban tänker aldrig mer ställa upp till förmån för barn  i hans tycke har mandat att rösta i denna barnfestival. Förnuftigt Dr Alban, tacka nej till detta spektakel i framtiden!

Men Nour El-Refai är glad och nöjd. Hon fick Björn Gustafsson händer på sin byst, jättekul, tycker Nour medan Björn förvånad står bredvid dagens kritik. Det var ju Nours påhitt så han hängde bara på och klämde glatt medan stora delar av Sveriges befolkning glodde.

Oscar Zia och Ace Wilder gick till final och Ace Wilder är jättechockad för hon trodde att hon skulle komma sist. Det gjorde EKO och sångerskan Anna är besviken och tycker att det var en riktigt oförtjänt placering. Det går att bli chockskadad över många olika orsaker.

Någon som verkligen har en oförtjänt placering är journalisten Woubshet Tay. 2011 dömdes han till 14 års fängelse i Addis Abeba och hans brott är ett samröre med terrorister. Precis som Martin Schibbye och Johan Persson.
Nu är det dock Turkiet som toppar fängelseplatsen för fängslade journalister, hårdbevakade och frihetsberövade och deras brott är att delge världen vad som händer och sker. Modiga och orädda låter de ordflödet flyta ihop till texter och ger sig in i farofyllda platser med risk för att bli tystade genom att kastas i fängelse. Många utan tillgång till varken advokat eller kontakt med sina anhöriga.
Vissa torteras och dödas, tystas för att inte ha möjlighet att kritisera makthavare, avslöja korruptioner samt kämpa för pressfrihet och demokrati.

Det går att "adoptera" en fängslad journalist. Bli en brevvän som visar att någon bryr sig, hjälpa till att hålla kontakt med oroliga anhöriga men även jobba för att den fängslade ska friges.

I natt festade mellodeltagarna, rödvinsfläckade tröjor och kindpussar. Medan Dr Alban tröstade sig med alkoholfria drinkar och lille Oscar som inte har åldern inne drack läskedryck.

Vi andra som inte har förmånen att frottera oss med schlagereliten får twittra och facebooka om vad som var bra och dåligt från gårdagens folknöje medan Woubshet Tay kämpar för att få läkarvård och längtar efter att få träffa sin son Fiteh.