Summa sidvisningar

fredag 18 mars 2016

En tandborste i silver och kriget om sköldpaddorna


Har ägnat förmiddagen till att vara med på en historisk vandring i slottsmiljö. Fått bekanta mig med Emelie Pipers silvertandborste vilken hon ärvde av sin farfar då han avled.
Vem som tänker förbarma sig över min tandborste den dag jag inte längre behöver nyttja den låter jag vara osagt. Ungarna får slåss om den bäst de vill, jag kommer inte att låta mig bekymras.

Det är med vördnad jag stiger in i historiska miljöer. Stränga ögon blickar ner på mig från avmålade ansikten tillhörande kungar, grevar och baroner. Hopknipna munnar och pudrade peruker. Herrar sittande bredvid en lejonhane. Bevis på makt och pondus medan damerna har en liten hundvalp i knät. Vad det symboliserar får var och en ha sin egen åsikt om.

Axel von Fersen d.y. har en egen tallrik bevarad på slottet. På denna ska han visst ha ätit sin sista frukostdessert innan han gick hädan. Innan dess hade von Fersen levt ett äventyrligt liv, bland annat med Marie Antoinette. Sant eller falsk lär vi aldrig få veta annat än genom historieböckerna.
En relation hade de nog med all säkerhet men det finns det fler som haft och fortfarande har men som för den skull aldrig kommer att hamna i den historiska litteraturen.

En relation som jag ofta tänker på är kring en väninna jag har. Efter många års äktenskap togs ett gemensamt beslut om att hon och hennes man skulle gå skilda vägar. Dock var de inte beredda på att kapa banden helt och hållet utan blev istället för ett gift par ett vänskapspar. Nya förälskelser uppstod på var sitt håll och plötsligt blev två vänner fyra vänner. Bästa vänner dessutom. Som bad varandra om råd och hjälp då det behövdes samt även firade högtid och fest tillsammans.

Det är få förunnat att gå vidare i livet, sida vid sida, trots en separation. Konflikter som når oanade höjder startar och båda känner sig ofta som förlorare i kampen om det som var och en anser sig ha sin lagliga rätt till.

Skaparna bakom utbudet av teveserier har nu startat ett program där tittarna kan följa nyseparerade par som checkat in på ett skilsmässohotell. Jag har själv inte sett något av programmen men läste en artikel att ett av paren ska få hjälp med att hantera konflikten om vem som ska få rätt om deras två gemensamma sköldpaddor, en cykel och ett barbord med två stolar. Vi som inte är i samma situation får nedsjunkna i våra soffor med chipsskålen mellan knäna lära oss hur konflikter ska lösas.

Det går att skapa osämja om mycket. Inte minst då testamenten ska läsas upp. Tiden efter döden kan lätt bli en källa för groll. Gammalt som ligger under den mörka ytan och skaver blossar upp och det fullskaliga kriget har startat. Det går säkert att bli osams om vem som ska bli rättmätig ägare till en gammal tandborste. I alla fall om den är gjort av ett eftertraktat material.

Jag känner mig lite låg idag. Kanske beror det på den historiska rundvandringen i det slott vars ägare för länge sedan lämnat jordelivet. En påminnelse om att livet är förgängligt men spåren finns kvar.
Eller också beror det på att jag känner mig frusen, än det är nog för tidigt att lägga undan vinterkläderna.