Summa sidvisningar

tisdag 20 maj 2014

Svenskt kött och utländska clementiner



Var till affären för att köpa en fläskfilé att lägga på grillen. Kyldisken är välfylld med färdigmarinerade bitar av alla de slag. Snabbt, enkelt och utan onödigt kladd. Men jag ville ha en helt vanlig filé och den skulle komma från en svensk gris. Vilket jag dock inte kunde hitta, den röd-vita flaggan prydde varje inplastad importerad grisdel och jag vägrar att köpa ett dött djur som plågats innan det förts till slaktbänken. Ska jag äta gris så ska den ha haft knorr där bak. Bland annat........
Till sist hittade jag två bitar karré och jag ångrade mig att jag inte haft orken att åka den dryga milen till den köttbutik som säljer endast svenskt. Men nu blev det karré och den hade ändå suttit på en svensk gris medan den levde.

Läser nästan dagligen att handlare runt om i vårt land plockar bort importerat kött och fläsk, heder åt dessa handlare. Nu väntar jag bara på att vår lokale handlare ska göra samma sak! Med kundpåtryckning borde det gå kan jag tänka mig.

Så skulle jag lägga några bananer i varukorgen. De ekologiska var slut, som så ofta, och jag blev bananlös.
Däremot köpte jag en påse clementiner, "bäst att passa på sa fruktflickan, snart är de slut och vi kommer att ersätta clementinerna med nektariner."

Vi ska följa kostråden och äta mycket frukt och grönt, det hindrar oss från att dra på oss sjukdomar, vi får vitamintillförsel och mår allmänt bra.

Men - vi får även en dos extra miljögifter på köpet. Om vi inte köper och äter ekologiskt. Nu kommer jag till ett stort dilemma. Vår affär har inte så mycket ekologisk frukt och grönsaker. Det ekologiska de har köper jag men det oekologiska de har köper jag också. För om jag ska handla helt ekologiskt måste jag ta mig in till staden och det har jag varken ork eller lust till så min bekvämlighet vinner över det nyttiga.

Nu har jag och maken satt i oss påsen med clementiner men vi har även satt i oss 81 procent bekämpningsmedel. Vad det medlet innehåller har jag inte bemödat mig att ta reda på men det är med all säkerhet väldigt onyttigt fast jag intalar mig att det mesta sitter kvar i skalet.

Kanske även kundpåtryckning om mer ekologiskt i frukt. och grönsaksdisken får handlaren att ringa andra leverantörer. Det vore det ultimata, svenskt kött och fläsk samt nyttiga nyttigheter utan onödigheter som vi bör äta daglig dags.

Försöka duger, men känner jag mig själv rätt så kommer jag fortsättningsvis att svälja frukter och grönsaker trots att de dryper av gift.

Men jag har i alla fall kommit så långt att jag vägrar betala för annat än svenskt kött, fläsk, ost, mjölk och grädde, det är i alla fall en bra bit på vägen.