Summa sidvisningar

torsdag 27 mars 2014

Sheraton och regeringen


Tänk att få vakna i ett hotellrum, duscha och sedan gå ner i matsalen och plocka tallriken full av den goda frukostmaten. Hotellfrukost är en lyx och att äta dagens första mål där brukar fylla magen så mättnadskänslan består ganska många timmar framåt.
Sällan, eller jag borde kanske skriva aldrig, bemödar jag mig att tillreda en sådan bastant frukost i vårt eget kök.

Säkert såg Diana fram mot att sätta sig till bords och avnjuta kokt ägg med kaviar, olika sorters ostar, korvar, skinkor, pastejer och färskt mjukt bröd som trängts med den varma plockmaten, dricka en kopp kaffe och avsluta det hela med färsk frukt och ett glas nypressad apelsin.

Men hotell Sheraton var av en annan åsikt. Inga romer äga tillträde i frukostmatsalen på detta fina hotell. Diana, som blivit inbjuden av självaste regeringen för att tala angående regeringens presentation av vitboken och förtrycket av romer, hon passade inte in bland de övriga frukostgästernas nyvakna morgonintag från dignande välfyllda buffébord.
På nåder fick hon en kopp kaffe, sittande i lobbyn dit en kvinna ur hotellets personal förpassat Diana.
Jag kan enkelt känna Dianas sinnesstämning. Hur blodet rusat upp till huvudet, hjärtats hårda slag och förnedringen över att bli ansedd som annorlunda, ett skräp som Sheraton ville sopa under mattan innan någon annan skulle upptäcka det.

Nu mår Sheratons personal dåligt, de känner sig kränkta och är ledsna och i spetsen står Sheratons tf vd Thomas Johansson och för deras talan inför Diana. Ingen kameraövervakning i matsalen visar vad som egentligen hänt, men hade det funnits det hade Johansson i sin korrekta klädsel sett en kvinna som blivit djupt förödmjukad inför stirrande ögon. Eller kanske hade han ändå inte sett det, kanske hade han valt att titta bort och inte ens bemödat sig att förstå att det helt enkelt handlade om diskriminering och inget annat. Han som tillsammans med företaget strävar efter att vara ett riktmärke för mångfald och integration där alla som besöker hotellet som gäster ska värderas och respekteras. Detta gäller dock inte romer.
Men hur kunde Diana veta det? Skylten om förbud mot romer var inte uppsatt där hon tydligt och klart kunde se att hon skulle stannat i lobbyn i väntan på sitt kaffe.

Jag hoppas regeringen har stake nog att för all framtid bojkotta inbokningar på hotell Sheraton och att de tar alla sina partikamrater i hand om ett löfte att inte ens dricka kaffe i lobbyn på Sheraton!