Summa sidvisningar

söndag 20 mars 2016

En olycksalig morgon och någon att hålla kär


Dagens datum 20 mars vilket innebär att denna dag firas Internationella lyckodagen. Låter amerikanskt men dagen är faktiskt sprungen från Himalaya och har röstats fram i FN. Kungen i Bhutan kläckte idén om att en dag om året vore det trevligt om människor log och kände lyckan fortplanta sig genom hela kroppen. Ban Ki-Moon hängde på men påpekade att lyckan har olika betydelser människor emellan. Ett är då säkert att om det fanns en lösning på fattigdom, konflikter samt omständigheter som plågar och gör mänskligheten olycklig, ja då skulle lyckan vara total, hävdar Ban Ki-Moon.

I morse kände jag mig som världens mest olyckligaste människa. Klockan 05.00 var sängen full med små flickor. Småtvillingarna och deras storsyster hoppade upp och ner, ivrigt påhejad av ledarhunden, beredda på att starta dagen.  Nu var dock olyckan inte kopplat till barnen och hade omständigheterna varit annorlunda hade jag allenast blivit berusad av lycka som alltid då jag är tillsammans med barnbarnen. Oavsett klockslag.
Olyckan låg i en huvudvärk skapad direkt från helvetet. I ärlighetens namn var jag viss och säker på att jag drabbats av hjärnblödning och att livet höll på att rinna ifrån mig. Även maken såg olycklig ut och masade sig upp ur sängen och rotade runt bland lådor och skåp tills han hittade en huvudvärkstablett. Det är besvärligt att drabbas av åkomma i någon annans hem då husfolket själva inte är hemma. Ty det är inte lätt att veta vart mediciner förvaras eller om det överhuvudtaget finns några att tillgå.

Lite vatten, den funna tabletten och barnen förpassade till undervåningen piggnade jag till efter en timma, lycklig över att jag inte drabbats av något värre än den värsta sortens huvudvärk som gick att bota med hjälp av husapoteket. Om jag jag garanteras att aldrig mer behöva uppleva något liknade kan jag fortsättningsvis känna mig lycklig.

Det är dock svårt att definiera lycka. Kan vara en ny bil, en ny partner som i det första skimrande stadiet är snyggare, sexigare och smartare än den gamla. Nytt hus eller våning där det ofta ingår ett helt nytt bohag. Belöningssystemet skapar lycka även om den är kortvarig innan jakten på något nytt startar. Vi kan skapa oss lycka på olika sätt. En del mer kostsamma skapelser än andra.

Personligen tror jag att den kognitiva perspektivet är en god hjälp till att uppnå lycka. Förmågan att lösa problem och tänka över vårt eget handlande. Att såra och göra andra människor illa ger inga andra belöningar än en kort och flyktig tillfredsställelse i att mentalt ha dräpt motståndaren.
Efter en tid blir båda parter olyckliga, var och en på sitt sätt.

Vi talade om det där, dottern och jag. Om konflikter och dess biverkningar. Hur olika vi reagerar i uppkomna situationer. Jag har blivit luttrad. Lägger inte längre på mig andras tillstånd av mindre välmående.
Om inte någon vill fatta min hand drar jag undan den. Efter en kort tids bearbetning lägger jag det till övriga handlingar som är av mindre betydelse.
Tycket att jag klarar av det kognitiva perspektivet ganska så bra. De lyckliga stunder som uppenbarar sig förvaltar jag väl även om jag som alla andra upplever dagar som räknas till de mindre lyckliga..

För tillfället känner jag en lycka över att vår syren har svällande knoppar och att mitt huvud är klart och smärtfritt. Och att det står goda kakor på vår köksbänk ämnat till kvällskaffet samt det viktigaste, att jag har någon jag håller kär att dela fikat med.