Summa sidvisningar

söndag 23 mars 2014

Duckface och stoneface



Idag har jag gjort ett försök med den urgamla självfotograferingsmetoden selfie. Det gick väl så där måste jag erkänna. Fick inte till den där rätta looken trots att jag testade både framför stora spegeln i sovrummet och den lilla i badrummet Med huvudbonad och utan. Så provade jag utan glasögon men det gick direkt dåligt eftersom jag knappt ser något utan mina brillor så det projektet lade jag ner omgående.

Klick, klick, radera, radera.
Jag prövade ett duckface, plutade med läpparna och försökte få till det där rätta suget i blicken. Dristade mig till och med att ta ett stoneface, helt resultatlöst
Nej någon selfies är jag inte insåg jag snabbt och stoppade ner kameran i kameraväskan.

När jag var liten hade min mamma en gammal lådkamera som hon förevigade mig och sin omgivning med. Resultatet blev svartvita fotografier och den fungerade utmärkt till den dag då veven slutade fungera och till mammas förtret fick hon heller inte ut filmrullen och antagligen sitter den kvar där än i dag.

En Kodak införskaffades och sedan roade sig mamma och jag med att göra selfies framför hallspegeln. Föga anade vi då att vi var de unga nutida selfies föregångare men bilderna höll vi för oss själva eftersom det varken fanns facebook, instagram eller twitter där vi kunde visa upp våra selfies för hela världen.

Nu har en ny nättrend tagit fart, linda in hela ansiktet med tape så mycket det går och ta så en sellotape selfie. Vill man göra det hela lite extra festligt så låt några skivor bacon, skivor av falukorv, tv:n fjärrkontroll eller vad som finns till hands ligga under tapen innan kameran får jobba. Bara fantasin kan sätta gränser för detta fotograferande av sin egen nuna. Det blir härligt groteska bilder som kan visas upp för vänner, bekanta och bekantas vänner.

Men att syssla med selfie kan även ha sina risker och få förödande konsekvenser. Det fick en ung man erfara då han sittande i knät på kopia av en antik 100 årig staty för att briljera med sitt självporträtt. Jag kan föreställa mig ynglingens förvåning när den gamle barberinske faunens vänstra ben ramlade av och föll i museumets marmorbeklädda golv. Amputationen var ett faktum och den unge mannen begav sig slokörad hemåt utan någon selfie att stoltsera med.

Han kanske starkt ska överväga om att ta sig en rejäl unselfie den närmaste tiden.

Eller söka upp en gammal hederlig fotoautomat, lägga i några mynt och sedan klippa av remsan med fotografier och dela ut till nära och kära. Om dessa automaterna finns kvar vill säga, de har antagligen ersatts av iphone.