Summa sidvisningar

onsdag 29 april 2015

Ett födelsedagsbarn och lammsafari


Det är 31 år sedan. Exakt på dagen. Då kom vår pojke till världen. Ett litet skrikande knyte i behov av omvårdnad och mycket kärlek låg han nyförlöst på mitt bröst. Dagar blir till år och idag är han själv pappa och väntar sitt tredje barn.

Tiden då jag bakade kakor med choklad, blåste upp ballonger och vi i samlad trupp stod utanför hans dörr och sjöng födelsedagssånger är förbli. Det värker en smula i hjärtat av nostalgi och saknad efter tider som var. När barnen var små och det ordnades födelsedagskalas.
Flaggan hissade vi i morse och kalas blir det på lördag. Det är så det är. Liten blir stor och bemärkelsedagar inte riktigt lika viktiga ju äldre vi blir.

Dagen har gått i ett rasande tempo.
Småtvillingarna, deras storasyster, mamma och jag har varit på lammsafari i Gusum. Nyfödda lamm och några veckor gamla lamm. Alla lika söta och begivna på att bita och dra i byxben och skosnören.
Ledarhunden låg och glodde. Förnärmad att behöva hålla sig i bakgrunden. Bedrövad att vi missunnade honom att sätta tänderna i det fåren släppt i från sig bakvägen.
Körsbärssaft och citronkakor som fastnade i tänderna. Sittande i lusthuset uppe på det höga berget njöt vi av utsikten där Östergötland möter Småland medan vi knaprade på kakorna och drack av saften.
Naturen som vaknat ur sin vinterdvala. Blommande körsbärsträd, mängder av påskliljor och backarna fulla av gullvivor.

I kväll har maken och jag besökt ett gubbdagis i grannkommunen. Män med de grå tinningarnas charm träffas varje onsdag och kör med sina leksakståg. Bygger städer och industrilandskap av pappkartonger och tillverkar granar av garn från olika färgbad.
För att få skogens rätta skiftningar, förklarade männen med leksakstågen.
Sakta stånkade det rykande ångloket sig fram på rälsen. Mötte en rälsbuss och växlade om för att inte köra ihop med ett godståg.
När järnvägen fungerar som bäst, tänkte jag och tittade förstummat på tågförarna som hade hela järnvägsnätet i sina smarta mobiler.

Jag frågade maken när vi for hem om han också vill börja köra leksakståg. Han har ju den rätta åldern inne samt passande hårfärg.
Han skakade på huvudet och lät mig förstå att han trivs bäst med att renovera gamla hus.

Dagen är snart till ända. Flaggan hänger kvar på sin stång. Den får nog hänga där den hänger. Det är en ny bemärkelsedag i morgon tillika allmän flaggdag. Har vi en flaggstång ska den nyttjas och jag tycker att vårt lilla hus vid sjön får en extra fin prägel när flaggan är hissad.