tisdag 11 april 2017

Bland vildsvin och blåsippor


Hunden, jag och tystnaden. Tvåtimmarsretreat bland blåsippor och tussilago. Det behövs en time-out lite då och då och vad passar väl bättre än att i stilla mak promenera längs med Glansgruvans vandringsled.
Det blåste friska vindar från Glan men i skogen var det lä. Jag dristade mig att dra ner dragkedjan på min jacka. Solen värmde och hunden lufsade vid min sida. Stannade till ibland för att lukta på något doftspår som hundar före honom lämnat efter sig .Eller kanske doften från en räv eller vildsvin. Marken var uppbökad på sina ställen och det oroade mig. Att möta vildsvin på nära håll är inget jag eftersträvar.

Vi mötte varken människor eller vildsvin under vår vandring. Djuren höll sig inom sina territorium och människorna nere på Ica. Det blev jag varse när jag på hemvägen stannade till där för att köpa en tub pepparrot. Tisdagar är dagar då Ica-handlaren ger 5 % avdrag på hela köpet. Under förutsättning att kunden är 65 år fyllda. Med det sagt så fick jag betala fullt pris för pepparroten.

Årets sista semla är inmundigad. Annika på hembageriet såg glad ut när jag efter pepparrotsinköpet steg in genom dörren. Hon packade varsam ner semlan i påsen och överräckte den till mig. Nu blir det till att invänta saffranssemlan. Alltid finns det små guldkorn att se fram emot.

För att återgå till vandringsleden. Där finns förutom en unik natur med allehanda slags växter många kulturhistoriska sevärdheter. En bit av leden går över Kungsvägen som innan den flyttades under 1700-talet var stora landsvägen mellan Finspång och Norrköping. På Glansgruvefältet finns inte mindre än 20-talet gruvor som idag är vattenfyllda hål. Rester av kalkugnar, lämningar av hyttor och torp samt en mäktig ormgran.

Blåsipporna är i full blomning, om en månad kommer liljekonvaljerna, sen olika sorters orkidéer och köttätande växter. Då får det bli en ny vandring och förhoppningsvis följer maken med mig istället för lånehunden. Vilken rikedom att leva i ett land där vi kan få ströva fritt ut i Allemansrätten!