onsdag 9 augusti 2017

Ett tröttsamt liv och hjortronsylt på en våffla


Vad ger jag min mamma på hennes födelsedag? Inga köpta prylar, tänkte jag och bakade en vinbärskaka.  Slog henne en signal och meddelade att om en liten stund kommer stortvillingarna och jag för att hämta henne.

Hon är så trött, min mamma. Men det är befogat att känna trötthet då någon fyller 84 år. Fast den konstlade trötthet mamma numera dras med känns onödig. Påverkad av tuffa behandlingar gör själva livet tröttsamt.

Sex timmar var mamma hos oss. Av tröttheten märktes inget. Tvärt om. Så pigg var det länge sedan jag såg henne. Den bästa födelsedagspresent jag kunde ge.Vinbärskaka med vaniljvisp, sushilunch och mer vinbärskaka. Samt umgänge med barnbarnsbarnen.

Min fina vän Ariann anslöt sig till oss. De talade om mammas sjukdom. Lugnt och stilla. Kanske Arianns profession som specialsjuksköterska kom till godo. Eller Arianns lugna, sakliga inställning till livet. Det är svårt att veta. Tror dock att mamma kände sig tillfreds med att få tala med någon utanför sjukhusväggarna. Någon som förstår men inte ställer diagnoser, sticker kanyler och kopplar dropp samt skriver remisser. Bara lyssnar in situationen och säger "Ge inte livet till dagen utan dagen till livet".

"Jag behöver inte klättra i berg", säger mamma. "Men jag tänker på hur din pappa och jag åt våfflor med hjortronsylt och vispad grädde på min födelsedag. I Grövelsjön".
Hon ler åt minnet. Jag ler tillbaka och tänker att vad bra att ni åkte till Grövelsjön och åt våfflor med hjortronsylt och grädde varje år i augusti.

"Tack för den här födelsedagen, den var fantastisk", sa mamma när jag körde henne hem till sig.
Är glad över att jag inte köpte någon pryl, paketerade in den i presentpapper och färgglada snören.
Jag gav henne istället den här dagen. En dag då tröttheten för tillfället gav vika.