Summa sidvisningar

tisdag 10 december 2013

Krut och hyacinter



Kronprinsessan Victoria och statsminister Reinfeldt är i Johannesburg vid Nelson Mandelas minnesceremoni och prinsessan Madeleine är så gravid att hon inte klarar av två dagars festligheter. Det kan man ju förstå, att vara grossess sliter på kroppen.

I kväll serveras mat på finporslinet och mannen bakom kastrullerna är kocken Andreas Hedlund. Menyn är så hemlig att inte ens Hedlunds fru har fått smygtitta på varken förrätter eller efterrätter. Inte provsmakat heller kan jag då misstänka. Vid sin sida har mästerkocken Skärblackas egen mästerkock Morgan och som Skärblackabo sväller mitt stolta hjärta!

I veckor har serveringspersonalen tränats inför den stora banketten där måltiden varar i fyra timmar och två ceremoniella skålar utbringas, en för vår konung och en där han själv lyfter glaset till krutgubben Nobels minne. Jag hoppas ingen glömmer att kissa innan det hela drar igång, det kan vara jobbigt att behöva hålla sig under så lång tid.

Vi har från tv uppmanats att putsa upp finsilvret och förena oss i den stora middagen. Men för mig känns det lite svårt eftersom jag varken har finsilver eller vet kvällens meny och kan sålunda inte tillreda en ståtlig Nobelmiddag.

Tänk om Alfred Nobel inte lyssnat på sin far utan fortsatt att hänge sig åt sitt intresse poesi. Då hade han aldrig åkt till Paris och utbildat sig till kemist. Hade vi varit utan dynamit då? kan man undra. Men med Nobelmiddagen hade det i alla fall inte blivit något med.

Vid sin död var spänningen enorm när det var dags för testamentesuppläsning. Släktingar gick slokörade hem även kung Oscar II blev upprörd över att större delen av förmögenheten skulle komma till nytta för framstående forskare och uppfinnare inom kemi, fysik medicin, fysiologi, litteratur och inte minst fred.

Jag har läst att herr Nobel dog som en olycklig man. Rikedom, ära och framgång kan tydligen inte skapa lycka. Därför är det ganska så synd att han inte får sitta med vid vår drottning sida och äta av maten Hedlund och Morgan från Skärblacka tillrett. Tror han skulle ha tyckt det smakade bra och kanske hade det lättat upp hans sinne.

5 200 stolsben kommer att skrapa Blå Hallens golv i kväll och där kvinnorna drar till sig blickarna på deras kreationer. I morgon får vi läsa om vem som hade den finaste och fulaste klänningen med tillhörande accessoarer.

Borden är smyckade med 10 000 blommor och 5 000 gröna blad från San Remo, den plats där Nobel drog sitt sista andetag.

Idag kom ett reklamblad från en blomsterfirma i vår stad. Hyacinter och amaryllis i vackra färger. Tror jag ska åka in och köpa lite och pynta upp vårt lilla hus. Men först ska jag värma på lite matrester från igår.