Summa sidvisningar

tisdag 4 november 2014

Hårt, löst och mittemellan



Varje morgon har jag förmånen att kliva ur sängen och sätta mig vid dukat frukostbord. Det är alltid maken som står för frukosthållningen och det känns som en lyxig början på dagen.

Även om det stundom kan vara lite klent med smörgåsmaten så finns det alltid kokt ägg på bordet Löskokt åt mig och hårdkokt åt maken.

Ibland, ytterst sällan bör jag tillägga, händer det att jag anordnar dagens första måltid. Vilket alltid ställer till problem för mig. Det är det där med de kokta äggen. Jag får helt enkelt inte till det.

Recept på kokt ägg, status: Lätt.

Kan jag inte hålla med om även om novisen vid spisen påstår att koka ägg är det lättaste som finns.

Antingen rinner både det vita och det gula som döljer sig under skalet eller så har det gula ändrat färg från gult till grönt. Äggklocka i all ära men vår klocka tycks aldrig stämma överens med tiden jag skruvat fram den till.

Då är det lättare att steka ägg men vem vill äta stekt ägg till frukost?! Inte vi i vårt hushåll i alla fall.

Riktigt problematiskt blir det då vi har gäster som sovit över. Då vill jag visa mig på den styva linan och vara en perfekt värdinna även vid frukosten. Maken får då nöja sig med att duka fram koppar och filmjölkstallrikar. Eventuellt plocka fram osthyveln ur lådan. Jag kan dock inte drista mig till att fråga honom hur jag ska koka äggen, då blir jag avslöjad som den dåliga äggkokerska jag är.

Hårt, löst och mittemellan kan önskemålen från gästerna falla och förvirringen hos mig blir total.

Ägg har haft ryktet om sig att öka mängden av blodfetter. En gång i tiden skulle man avhålla sig från intaget av ägg och begränsa sig till endast någon gång i veckan. Nya rön och nya bud. Ät ägg varje dag! Ägg innehåller mängder av nyttigheter. Järn, selen och ett flertal vitaminer med bokstäver i början av alfabetet. Med undantag av bokstaven  C.

Det får vara hur det vill med den saken. Ägg är gott (om det är löskokt) och vi hämtar våra hos grannen som har egna höns. De lever ett farligt liv deras höns där de springer på vägen och sprätter med fötterna i gruset. Det är lätt hänt att köra över en höna med bilen om vi inte ser upp. Ibland kommer även tuppen med språng för att se efter sina damer så de inte hittar på några dumheter.

Jag funderar själv att skaffa mig några hönor. Maken är inte lika angelägen. Han tycker vi ska skaffa bin istället. Enligt hans åsikt är de inte lika äckliga som höns.

Vi få fundera på den saken ett litet tag till innan vi klubbar beslutet.