Summa sidvisningar

fredag 4 april 2014

Ett glas rött och grannens jordnötsodling



Vår granne satt och njöt i solen, bredvid sig på trädgårdsmöbelns bord hade han ett glas rödvin och en liten skål med tilltugg. När jag hämtat posten stannade jag till för att växla några ord, grannen boende lite längre bort hade också anslutit sig till det trevliga samtalet och vi konstaterade gemensamt att livet är trevligt när solen skiner från en klarblå vårhimmel.

Plötsligt reser sig grannen och börjar högt och kraftfullt att hosta. Vi förstod genast att han satt en jordnöt i halsen och grannen som bor lite längre bort och jag tittade förfärade på varandra allt medan hostan tilltog i styrka och ljudvolym. Jag blev rädd och frågade om jag skulle göra en insats av något slag men den hostande grannen slog avvärjande med handen, han skulle klara sig själv allt medan ansiktsfärgen steg. Hans hustru syntes inte till någonstans och lika bra var det, för situationen kunde bli lite väl nervpåfrestande för henne.

Jag började desperat leta i mitt minne, när någon sätter i halsen ska man då lägga vederbörande över sitt eget knä och dunka den drabbade i ryggen eller var det någon sorts omfamning med ett grepp runt magen och sedan klämma till som var den lämpligaste metoden? Insåg att båda sätt skulle vara en omöjlighet, grannen har rejält med muskler och jag som är liten och späd skulle nog inte rå på honom.

Plötsligt hostade grannen upp nöten och den hamnade som en projektil i den ännu slumrande blomsterrabatten. Lättnaden framkallade ett nervöst skratt och jag mumlade något om att små barn absolut inte bör äta jordnötter eftersom risken är överhängande att det hamnar i fel strupe. Grannen nickade instämmande och konstaterade att även pensionärer bör undvika dessa snacks.

Nu är jordnöten ingen nöt utan är en art tillhörande familjen ärtväxter, baljkapseln innehåller ett eller två frön och växer i jorden, som potatis ungefär. Den näringsrika jordnöten innehåller 50 %  fett och dess släktingar är bland annat sojabönor, bönor, ärtor, linser och lupiner.

Det går även att själv göra sin egen jordnötsodling, lägg några jordnötter i blöt under tolv timmar och därefter planterar i en kruka med jord så gror det förhoppningsvis och man kan med lite tur stoltsera med sin egen odling.

Huruvida grannens jordnöt gror och rotar sig i deras rabatt återstår att se, den har visserligen inte legat i blöt någon längre tid men grannfrun har gröna fingrar så har jordnöten livsvilja får hon nog ordning på den.