Summa sidvisningar

lördag 5 december 2015

Juleskum och fotmassage


Helga har tagit adjö men jag tror nästan att några småsyskon hänger efter av vinddraget att döma. Pinnar, grenar och en talltopp på vägen är vad vi såg som bevis av nattens härjningar. I grannkommunen blåste dock taket av Kulturhuset och landade med ett brak på huvudstråket. Inga personskador har rapporterats. Flaggstången vid polishuset i Norrköping knäcktes och engagerade funktionärer räddade vad som kunde räddas av stadens julbelysningar.
I Krokek körde X2000 in i ett kullblåst träd varpå samtliga passagerare blev inlåsta i kupén. Den som behövde tömma blåsan fick göra det i toaletternas handfat uppger säkra källor. Varför de inte gjorde på vanligt sätt framgår inte.

Min mamma hade beredskap i den händelse att hon blev tvingad att lämna sin boning och söka skydd på annat håll. Jag är viss och säker att den viktigaste persedeln fanns inom lämpligt räckhåll. Nämligen hennes MedMera-kort. Vid katastrofvarning är det av yttersta vikt att hon håller ordning på just detta kort.
Mamma och pappa brukade alltid förr om åren bege sig till Grövelsjön. Vid ett av besöken uppstod just en katastrofvarning med blåst och ett ofantligt stort vattenflöde. Mamma sov inte en blund den natten utan satt på en stol och höll krampaktigt i MedMera-kortet medan pappa sin vana trogen snarkade sig rakt genom dramatiken.
Det gäller att välja och välja rätt vad som ska medtagas om vi måste fly fältet i all hast.

Vi har varit hos dottern och hennes familj och glöggat oss under ett par av eftermiddagens timmar. Pepparkaka, lussekatt, mandel, russin och en förförande god pepparkakscheesecake stod på det adventliga buffébordet. Stortvillingarna var också med för att leka med sina kusiner småtvillingarna och deras storasyster. Det är en fröjd att se dem tillsammans.

En sväng in till vår lokala matvaruaffär hanns också med. Diskmedlet var slut och medan maken och barnen väntade i bilen sprang jag in för att greppa påsen med maskindiskmedel. Jag hann dock aldrig ner till hyllan med diskmedel ty jag blev stoppad av en framkörd pall med Juleskum. Årets smak på de rosa och vita tomtarna är clementin. Förra året var det pepparkaka och året dess för innan knäck som gällde.
Allt sedan år 1934 har Cloetta bakat skumjultomtar och gör så än i denna tidsålder. Redan i maj startas tillverkningen och innan året är slut har det fötts fram 194 miljoner tomtar vilket motsvarar 1200 ton. Av alla dessa söta tomtar står nu en låda i vårt skafferi. I diskbänksskåpet lyser dock maskindiskmedelspåsen med sin frånvaro.  Jag gjorde enligt mig dagens viktigaste inköp för av alla nödvändiga förnödenheter ansåg jag Cloettas Juleskum vara högst uppsatt på prioriteringslistan. Resten föll i total glömska. I morgon får maken åka till affären och köpa diskmedel och förhoppningsvis kommer han ihåg vad han ska handla så han inte kommer hemdragandes med något annat av ringa betydelse.

I kväll blir det soffhäng med maken som brukar massera mina fötter samtidigt som vi tittar på televisionsapparaten. Jag ska i vanlig ordning njuta av fotmassagen som kommer att bli lite extra festlig med en skål skumtomtar som tillbehör.