Summa sidvisningar

fredag 16 maj 2014

Ögonfröjd, nyklippt gräs och grillmästare



Äntligen, som jag har väntat! Varje dag har jag studerat magnolians knoppar, kylan och regnet har bromsat de vackra kronbladen att veckla ut sig men så kom värmen och med den de mörkt rosa, näst intill lila, väldoftande blommorna. Förra året trodde vi att vårt lilla magnoliaträd strukit med och att vi skulle bli tvungna att såga ner det för att sedan dystert beskåda den tragiska stubben. Men icke då, livsviljan fanns där till vår stora glädje.

Precis som mördarsniglarna kryper vi nu ut ur våra bon för att ägna oss åt trädgårdens växtlighet. Fast på olika sätt, sniglarnas huvudsyfte är att ödelägga allt i sin framfart medan vi ser till att det frodas, hålls snyggt, planterar nytt och klipper gräset. Den karaktäristiska doften av nyklippt gräs sprider sig från villatomt till villatomt. Oftast är det mannen i huset som sköter gräsklipparen, speciellt om den är utrustad med sadel och styre.

När kvällen kommer och alla är nyduschade efter dagens vedermödor är det dags att tända fyr på grillen. Klotgrillar från Statoil, engångsgrillar från matvarubutiken, grillhinkar, hemmabyggen eller gasolgrillar. Det finns en uppsjö av grillar som förgyller våra sommarkvällar och ser till att grilloset lägger sig som en slöja över ansade rabatter.
Dessutom blir de flesta män i hushållet riktigt intresserade av matlagning och håvar upp den marinerade fläskfilén ur den marinadindränkta plastpåsen för att lägga den på det heta grillgallret. Hans kvinna står i köket och passar potatisgratängen, tillreder en grönsallad, skär upp brödet och luftar vinet.

Grillmannen ropar in mot köket att köttet är färdigt och en viss aktivitet infinner sig eftersom potatisgratäng har en förmåga att tillreda sig långsamt. Men till sist är läget under kontroll och måltiden kan börja. Då har oftast solen börjat dala, men under filtar och iklädda tjocka tröjor brukar det fungera att sitta utomhus och äta.

Gräsklipparen är undanställd för dagen, grillen har slocknat och ingen vill göra rent grillgallret. Och sommaren har bara börjat............