Summa sidvisningar

tisdag 30 december 2014

Torr inuti och blöt utanpå



Plötsligt en dag för rätt många år sedan började jag få svårt att sova om nätterna. Det har hängt i sedan dess. Nätterna blir varma, jag vaknar och badar i svett som blir till en iskall hinna på huden när jag kastar av mig täcket.
När det är dags att sova vill jag ha kallt, ja näst intill kylslaget i sovrummet. Maken klagar och undrar om han ska behöva ta på sig en stickad huvudbonad för att slippa ligga och huttra. Vi har gjort en kompromiss. Elementet ska skruvas ner så pass att köksgolven är svåra att gå på utan strumpor när morgonen kommer men att en ganska lagom känsla av värme finns kvar i vårt sovgemak när vi säger godnatt till varandra. Helt nöjda är vi dock inte eftersom det aldrig blir lagom lufttemperatur som behagar oss båda.

Jag har alltid varit ojämn i humöret. Ungefär som en ilsken geting på sensommaren sa vår dotter till mig en gång. En geting som blir bortmotad från sockerstinna kanelbullar.
Då, innan de varma nätternas intåg, var det värst under några dagar varje månad. Jag körde taxi under ett år och satt i väntrummet på Linköpings lasarett för att vänta på en kund som hade ett läkarbesök. Bläddrade i en tidning och läste en för mig ny bokstavskombination. PMS. Det enda som hjälpte mot PMS var några sorts gelékapslar med en gulaktig smörja innanför den genomskinliga gelén. Burken var hiskeligt dyr men jag lovade min familj att det fanns gott hopp om bot mot mina månadssvängningar. Misstron lyste mot mig genom deras ögon. Kapslarna var svåra att svälja och jag fick kväljningar varje gång jag skulle pillra i mig enligt bipacksedelns förmaningar. Idag minns jag inte hur undermedlet verkade men jag är benägen att tro att det hela var en form av hokus pokus för att tillverkaren skulle tjäna pengar på svallande hormoner eftersom jag inte har något minne av att fler burkar inhandlades,

Så kom då dagen då jag plötsligt blev torr inuti och blöt utanpå. Eller klimakteriekärring som det så muntert kallas i folkmun. Det finns piller och kurer för det också har jag sett i reklamen. Glada damer som är sportiga och virvlar fram på stranden där vågorna kluckar med en ännu gladare och käckare vän av manligt kön vid sin sida. Om det även finns en liten skvätt inkontinens inblandat i det hela gör det inte så mycket. Det går att vara snygg och fräsch ändå och de tajta och snygga byxorna i lättvättat material avslöjar inget onormalt.

Idag brakade vår diskmaskin så vi fick diska på gammaldags vis. Så kan vi verkligen inte ha det resonerade maken och for in till staden och köpte en ny diskmaskin. Bara så där. Hyggligt tycker jag.
Under bilresan lyssnade han på radion. Det var ett program som handlade om klimakteriet. Det var väldigt intressant upplyste han mig om under tiden han låg inknölad i diskbänksskåpet och kopplade samman diskmaskinen med några rör.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. Hon som har åsikter om amning, vet allt om allergi och ser sunt på städning i hemmet. Nu har jag laddat ner hennes klimakterieprogram till min iPad och om svetten börjar sippra i natt och stör min sömn ska jag lyssna på vad hon har att orda i ämnet. Det ska bli spännande att höra om jag känner igen mig. Skulle inte tro det. För med åldern kommer faktiskt lugnet. Jag låter numera andra stå för heta diskussioner utan att bry mig så mycket eller ens lägga mig i. Varken om det är riktat mot mig eller någon annan. Det suger fett energi!