Summa sidvisningar

måndag 17 september 2018

Ett rosa pass och en borttappad globetrotter


Varje resa i sig är ett äventyr. Det som är vardag för hemlandets befolkning är nytt för den tillresta tillfälliga besökaren. Men för att ta sig till ett annat land krävs giltiga handlingar. Om icke giltiga handlingar finns gäller det att omgående införskaffa sig ett tillfälligt mot en kostnad av 980 kronor.
Vilket maken fick erfara dagen innan vår avresa till Tallinn tillsammans med småtvillingarna, deras storasyster och mamma.

Efter diverse telefonsamtal med polismyndigheten stuvade vi in småtvillingarna och deras storasyster i bilen och körde i rasande fart mot Nyköping och Skavsta flygplats. Ty det är enda stället i hela Östergötland som utfärdar tillfälliga pass. Poliskvinnan på flygplatsen var inte sprungen ur den muntra skaran. Hon såg mest besvärad ut, antagligen trött på resenärer som inte håller ordning på sina handlingar.
Maken ställde sig lydigt framför kameran. Rufsig i håret och med rejäl skäggstubb glodde han stint in i kameraögat. Blev strängeligen tillsagd att inte se glad ut. En tillsägelse han tog på största allvar. När passet med giltighetstid två veckor framställts uppstod muntration bland hans följeslagare. Även poliskvinnan kostade på sig att dra upp mungiporna. Missnöjd var dock passinnehavaren trots att det tillfälliga passet hade ett läckert rosa ytterhölje. Men för att ta sig in i Tallinn krävs pass, oavsett det gäller ett ordinarie med fem års giltighetstid eller ett läckert rosa som enkom varar under två veckors tid.

Familjegemenskap, fint väder, god mat och strövtåg på kullerstensgator blev vår upplevelse av Tallinn. En utflykt vi verkligen var värda. Ett välkommet avbrott i vardagens göromål.

Hemresan kantades av viss dramatik då vi på färjan tappade bort en tvilling. Medan vi i sällskapet delade upp oss för att leta lyckades det borttappade barnet som antagligen kände sig mest övergiven i hela världen haspla ur sig vårt hyttnummer till en dam som förbarmat sig över henne. Varpå  mamman  därmed kunde spåras. Högtalarsystemet utstötte en trudelutt och en röst med brytning uppmanade barnets mor att omgående bege sig till informationen. Ordningen var återställd och flocken samlad.

Värre var det för den krake av okänt kön och nationalitet som lyckades drulla av färjan och hamna i havets vågor. Vilket icke bekom farkostens kapten som obekymrat höll farten och fortsatte kursen genom Stockholms skärgård. Dock agerade personalen snabbt och vi följde med spänning sjösättningen av räddningsbåten. Efter en timmas pådrag var den halvdränkta resenären återbördad till säkerheten och fördes omlindad i ett prassligt värmelakan ner till sjukvårdsinrättningen på däck 5.
Gladast av alla var nog ett gäng japaner som tog tillfället i akt att föreviga dramatiken. Hemkomna kan de visa upp fotografierna för släkt och vänner om vad som kan utspelas på en färja mellan Tallinn och Stockholm om någon lutar sig för långt ut över relingen.

Horisonterna expanderas för globetrotters. Det gäller bara att ha giltigt pass.