lördag 7 januari 2017

Gamla personuppgifter och partnerbyte


För en tid sedan damp den ner i vår postlåda. Telefonkatalogen. Förvirrad höll jag den i handen. Vad skulle jag ta mig till med det som tillhör den yngre stenåldern? Jag är en vän av snabba beslut och hivade ner katalogen i vår förnämliga soptunna där vårt avfall sopsorteras efter gängse regler.

Året var 1977. Ett på många sätt ett år fyllt med fasa men som kom att bli mitt överlevnadsår. Ett moment i överlevnadsfasen var när mitt namn, adress och telefonnummer hamnade på en egen rad i den tjocka telefonkatalogen. Under de första veckorna bläddrade jag högtidligt fram mitt namn bara för att försäkra mig om att det var på riktigt.
Vid årsskiftet 1977-1978 tog livet ytterligare en ny vändning och efter ett par månader beslutades det att när den nya telefonkatalogen skickades iväg på tryck skulle vi stå på samma rad. Maken och jag. Samma adress och samma telefonnummer.

Idag är telefonkatalogen förlegad och jag har läst att den allra sista katalogen någonsin ska tryckas upp till hushållen.Nu tar Hitta.se och Eniro.se över fullt ut.
Enligt den gamla metoden gick det endast att få fram vissa uppgifter. Så som titel och om par levde under samma tak. Om några som varit ett par plötsligt dök upp i eget majestät satte det fart på spekulationerna i stugorna.

Letar någon upp mig på exempelvis Hitta.se går det för den nyfikne att få reda på nästan allt om mig. Därtill ett flygfoto över vårt område och det hus maken och jag lever i.
Min födelsedag med fet stil. Hur många år jag kommer att fylla nästa gång jag firar min bemärkelsedag och om någon känner sig manad finns där en liten blomma ämnad till att trycka på för att skicka mig en liten bukett med vidhängande gratulationskort.
Tomten är 1344 kvadratmeter stor och det finns en bygghändelse kopplad till vår bostad. Där kan den intresserade klicka för att se att vi ämnar bygga ut, bygganmälan är inlämnad och nu återstår endast datum för byggstart. En fullständig fastighetsrapport finns att tillgå men den kostar pengar. Allt är inte gratis föda för att tillfredsställa nyfikenheten.

Skrolla vidare så ser ni att jag är yngre än genomsnittet i vårt område, och att i vårt område tjänar de boende mindre än andra svenskar. Det är alltså här fattiglapparna samlats. Dock har vi råd med motordrivna fordon och populärast är Renault och Volkswagen. Dock skiljer sig en av våra grannar sig från mängden så pass mycket att denne granne stack ut hakan och köpte sig en röd Audi A4 Avant.
Även vi skiljer oss från mängden genom att ratta en Kia och en Citroën.
Det som är mindre smickrande är att i vårt valdistrikt röstar de boende på SD. Hela 59% för att citera statistiken.

Vanliga intressen i vårt område är bland annat motorsport, jakt, meka med bilar, snickra och måla samt trädgårdsskötsel. Om vi inte hänger oss och spel och dobbel såsom trav och galopp. Det händer även att vi löser ett och annat korsord och sudoku om vi inte pysslar med våra krukväxter.

Sist av allt finns ett erbjudande om att i den händelse jag känner mig hågad så finns det möjlighet att byta partner. Ja inte med någon av mina grannar utan till en singel i Norrköping.

Något partnerbyte är inte aktuellt. Har vi klarat av att rida ut höga vågor och fortfarande finns bredvid varandra i telefonkatalogen efter snart 40 år ska vi klara av det ända till slutet av vår gemensamma livsvandring. Om än i en modernare tappning än den gamla hederliga tryckta katalogen av papper.

Kärleken till varandra kan varken moderniteter eller andra erbjudande ändra på.

Men att klicka in sig på Eniro.se eller Hitta.se är onekligen mycket spännande. Det kan jag inte sticka under stol med.