Summa sidvisningar

lördag 31 oktober 2015

En försvunnen diakon och guld över Peking


Doften av guld blandas med doften från vårt pappersbruk. Vindarna från Peking bär med sig gulddoften ända hit ut till Skärblacka som motar bort brukets bajslukt. Vi stapplar fram, helt utmattade när äntligen anspänningen släppt.
I kväll kommer matchhjältarna hem. Tar emot folkets jubel på Tyska Torget i Norrköping. Det kommer att festas vilt, även min mun undslipper ett litet HURRA. Jag är dock ingen fotbollsfantast om någon till äventyrs skulle tro det. Men just idag sträcker jag extra på ryggen och säger leende: Jag är allt från Norrköping jag!

Under eftermiddagen jagade jag en diakon från Svensk kyrkan. Ville ha ett uttalande om Allhelgonahelgen. Hittade inte diakonen någon stans utan fann det säkrast att ringa för att på så sätt stämma träff vid någon minneslund där ljusen fladdrar.

"Det står 0-1 till Norrköping. 20 minuter kvar av matchen, kan vi höras lite senare..."

Om jag inte är fel underrättad tog IFK Norrköping guld år 1989. Samma år som vår yngsta dotter föddes. Då var vi inte östgötar och undslapp glädjeyran. Visste endast att Norrköping hade ett fängelse och ett fungerande spårvagnsnät. Nu vet jag bättre. Förutom att Norrköping är en vacker stad är Norrköping nu också Svenska mästare i fotboll.  IFK Norrköping behöver ingen Zlatan för att vinna guld.
Den senaste tiden av våldshandlingar staden drabbats av bleknar för stunden. Nu är det bara guldet som gäller. Om en kort tid har glädjeruset lagt sig och verkligheten hinner i fatt oss.

Vi behöver glädjen. Även om det är för en kort stund så behöver vi den.
Tack IFK Norrköping för att vår stad kan känna en stolthet och att festen i Peking kan börja. Guldflagor singlar ner över oss alla. Även över oss som inte tillhör den fotbollsälskande skaran.

I morgon dunkar säkert många huvuden. Tur att det är söndag och vilodag. Själva kommer vi att fira segern med att ägna tankarna på vårt kommande kommunala avloppsnät. Det tar största tiden i anspråk av vårt liv just nu. Var och en har fullt upp med sitt eget.

Nu har kommunens bagare bakat färdigt halloweenbakelser. Nu kommer de istället att baka bakelser med IFK Norrköpings logga. Tror jag det, de kommer att smaka mumsigt värre.