Summa sidvisningar

onsdag 3 april 2019

Ändrad inriktning och energisatsning


När jag blev sjuk för arton år sedan förväntade jag mig uppbackning av min dåvarande arbetsgivare.
Jag misstog mig, blev istället ett problem. Inte bara för min arbetsgivare, hela livet blev problematiskt. För min familj, vänner och mig själv.
Det stöd jag fick från Försäkringskassan, läkare och så småningom Arbetsförmedlingen hade jag dock inte förväntat mig och är inget den som idag drabbas av segdragen sjukdom kan förvänta sig.
Jag tänker inte längre så ofta tillbaka på den tiden. Bara ibland, när jag känner av stressen, stickningarna i skinnet strax under halsen och de där snabba inandningarna som av lufthunger gör sig gällande.

Idag tar jag in lagom doser av förväntningar. Jag utvärderar och är realistisk. Något jag jobbat hårt med under de senaste sex åren för att lära mig. Lägger inte ansvar på någon annan utan försöker klura ut hur jag ska uppnå de förväntningar jag hoppas på. Ändrar inriktning om det krävs, kämpar emot då det känns som om jag fastnat och har upptäckt att min strategi ger mig energi men också självförtroende.

Tidigare, när jag var yngre, klamrade jag mig lätt fast vid en förväntad tanke. Rädd att tappa fotfästet och kliva över den gräns någon annat satt upp för att spärra min väg framåt. Jag eldade upp konflikter istället för att hitta smarta lösningar. Insikten om hur andra människor agerar beror på deras egna problem och rör inte mig även om jag råkar hamnar i skottgluggen. Det gäller att ducka och göra som vi blivit lärda; låta det främsta intresset gälla mig själv.

Höga förväntningar kan resultera i besvikelse. Speciellt om jag ger en gåva från hjärtat. Om det jag ger till någon annan besvaras med likgiltighet eller egoism smärtar det. För att inte försumma mina egna behov prioriterar jag mig själv. Vilket kan väcka anstöt hos vissa. Men faktum är, kärleken jag ger till mig själv ger balans och inre frid.

Vad har jag då för förväntningar inför denna dag? En trevlig stund med dottern då jag ska besöka henne på jobbet. Att mamma blir glad när jag kommer in på en fika. Det finns inga låga förväntningar inför dagens enkla men betydelsefulla förehavande.