Summa sidvisningar

onsdag 23 mars 2016

Vägpirater och den tomma graven


Stilla veckan blev inte så stilla som vi kunde önskat oss. Det har terroristerna sett till. Det råder total kaos men vi uppmanas att inte känns någon rädsla. Då har terroristerna uppnått sitt mål. Om vi känner oss rädda. Vem kan undgå att bli rädd?  Visserligen känner vi inte samma rädsla som de människor som är på flykt. Vi är trots allt trygga där vi befinner oss. Behöver inte packa ner det nödvändigaste och ge oss iväg hals över huvud från våra hem för att bli bemötta av stängda gränser dit vi kommer.

Som vi har det i vår bekväma trygghet packar vi ner chips, vin, goda ostar och andra kulinariska nödvändigheter bredvid slalomskidorna och drar till fjälls för att fira påskens högtid. Stugor och hotell väntar på skidåkande gäster. Friheten är total, borta bra men hemma bäst, tänker vi när vi kommer hem och låser upp ytterdörren och kliver in i våra normala gängor när helgen är över.

Dottern och jag har planerat in en ny Londonresa. I augusti. Jag har inte vågat berätta det för min mamma. Hon skulle oroa sig. Ta på sig den där speciella minen hon får när hon är orolig. Kanske har mamma rätt. Kanske borde vi stanna hemma. Låta rädslan för terrorattentat ta överhanden. Ju mer jag tänker på risken att bli sprängt i bitar på flygplatsen i London eller djupt ner i underjorden sittande i ett framrusande tunnelbanetåg desto mer övertygad blir jag om att vi gör bäst i att stanna kvar i Skärblacka.

Linköping är en lagom tur. Visserligen kan det hända olyckor på vägen dit. Sammanstötningar mellan bilar eller någon vägpirat som står vid vägkanten för att stoppa mig för att sedan beröva mig på mina ägodelar som diesel, mobiltelefon och betalkort. Polisen har varnat i media att det är gott om vägpirater i Östergötland för tillfället.
Jag tänker trotsa farorna och åka till Linköping i vilket fall som helst. Har bokat tid på en skönhetssalong. Födelsedagspresent från barnen skall nyttjas. Borta från all ondska ska jag bäddas ner under varma filtar, bli insmord med välgörande oljor samt få mustaschen ansad. Lyx och flärd utan dess like. Sådant en icke frihetsberövad kvinna på flykt kan unna sig.

Trots det förfärliga som hänt i Bryssel kommer vi på olika sätt att fira påsken. Högtiden vi fått oss till skänks från ovan som ett bevis på att det goda besegrar det onda. Vi firar att genom uppståndelsen ska allt det som tynger oss och vår värld rullas bort likt stenen som rullades bort från Jesu grav.
I dagens läge och världens tillstånd är det svårt att tro att det goda ska segra över det onda.