lördag 13 maj 2017

Avgnagda hudflagor och sotigt kött


Vår badrumsspindel har dristat sig till att bege sig ut i den begynnande sommaren. Sakta firande den sig ner, till synes från ingen stans, och landade på det tomma kakfatet. Spatserade planlöst omkring över uppläggningsfatets blå blommönster bara för att finna det helt tomt.
Vad annat är att vänta. Kakorna på Larssons kakfat har alltid strykande åtgång.
Missmodigt försvann spindeln lika stilla och tyst som den kommit. Kravlade sig antagligen tillbaka in i badrummet för att trösta sig med gamla hudflagor som dess hyresvärdar lämnat efter sig.

Den stora trädgårdsmöbeln, den som består av soffa, två fåtöljer och ett bord har kommit på plats. Maken kom på eget bevåg till insikt om att den gamla altanen borde rivas och en ny upprättas. När han kommer i snickartagen går det av bara farten. Nu när utbygget är klart utvändigt och det fanns lite spilltid så byggdes en ny altan upp på enkom två dagar.

Idag är det dock vilodag för både maken och mig. Lojt har vi suttit utomhus, knaprat på nybakade kakor som förgyllts med krusbärssylt. Druckit bubblig fläderdryck och studerat olika sorters lektyr. Maken ägnade sig åt Länstidningen medan jag själv fördjupade mig i en trädgårdstidning. Aldrig är trädgårdar så vackra som på bild i ett magasin med blankt lyxiga sidor. Med ett undantag, vår egen trädgård som i våra ögon och sinnen är vackrast av dem alla. Precis så som det ska vara. Lyckan finns i det vi själv finner som mest förnöjsamt.

Bortifrån Skärblacka hörs basgången. Bob Marley årliga minneskonsert pågår för fullt. Också vi ska bege oss dit för att kasta med rastaflätorna i takt med musiken. Papa Dee, Gräsrot, Marx Gallo &Dj Badejo och så vårt eget Kalle Baah så klart.  Norrlands guld och gyros. Färgstark klädstil och lustiga mössor som nån mormor eller farmor virkat under kalla vinterkvällar.

Vi blir nog inte långvariga misstänker jag. Mamma sa i telefonen att kommer vi till henne bjuder hon på kaffe. Hon är närmaste granne med festivalområdet och gör sig bekymmer.

Men först ska vi in till Norrköping för att hämta dottern. Tre barndop på raken ska hon klara av innan hon installerar sig i festivalens kyrktält. Det kan kännas tryggt att prästen är på plats för alla eventualiteters skull. Dock brukar minneskonserten vara en ganska fridsam tillställning där unga som gamla samlas till det som är Skärblackas absolut största höjdpunkt.

Trots att vi inte är några hängivna grillare ska vi ändå släpa fram klotgrillen. Ladda med kol och bränna upp en köttbit. Grillat kött ska ha en svart och sotig framtoning, det är min bestämda åsikt.
Sittande på vår nya altan och blicka ut över Glan ska vi inta vår måltid. Nu är det sommar!